Vi sitter alldeles för mycket – både på jobbet och på fritiden – och som du säkert redan vet är den här positionen skadlig för vår hälsa.

Läs även 7 vanliga misstag när du står upp och jobbar

De senaste åren har många dock bytt ut kontorsstolen mot en uppblåsbar pilatesboll. Träningsbollen sägs aktivera bålen, förbättra hållningen och göra oss gott. Men riktigt så enkelt är det inte.

Flera studier, bland annat en utförd vid ett flertal tillfällen av Waterloo University i Kanada, visar att den uppblåsbara bollen visserligen aktiverade fler av bålens muskler än vid sittande position på en kontorsstol. Problemet var bara att det helt enkelt blev alldeles för obekvämt att sitta på bollen några längre perioder. Som under en hel arbetsdag, till exempel.

Läs även Därför måste du ta mikropauser under arbetsdagen

Forskarna kunde gång på gång konstatera att människan är lat av naturen och oavsett om studieobjekten satt på en uppblåsbar boll eller en stol så hamnade de förr eller senare i den där ihopsjunkna positionen.

– Förlängt sittande på en stabiliseringsboll förändrar inte hur vi mänskor sitter särskilt mycket, men det ökar nivån av obehag, skriver forskarna bland annat.

När vi sitter ner tvingar vi kroppen att inta någon slags halvposition, som en blandning mellan en squat och att stå upp. Som ett resultat kan förlängt sittande därför bidra till dysfunktion kring leder, ländrygg och höft – och i förlängningen obalans, stelhet och smärta. Men självklart finns det sätt att försöka undvika detta.

Försök att röra dig så mycket som möjligt under arbetsdagen. Ta regelbundna pauser, om så bara för att gå ett varv på kontoret eller gå i trappor. Viktigt är också att stå upp och arbeta om vartannat. En riktlinje är att du ska stå upp och jobba minst halv arbetsdagen.

Källa: Coach nine Foto: IBL

Läs även: Bodil Jönsson: Vi borde överväga att bara jobba två timmar per dag

Artikeln publicerades först på MåBra.