Kate Middleton
TV: Därför pillar du dig mycket i håret
1:11

Efter reklamen: TV: Därför pillar du dig mycket i håret

(1:11)

Slå på ljud

Fipplar du också med håret i tid och otid så är du inte ensam. Vi snurrar, tvinnar, fixar till och leker med håret upp emot 18 gånger per dag, enligt en studie som Dove har gjort.

Men varför, kan man undra? På film associeras hårpilleri klassiskt med flirtande, men i verkligheten ger det oftast helt andra vibbar.

Här är sakerna som frisören tänker på – som de inte säger till kunderna

Signalerar oro och att du känner dig obekväm

För vissa är det bara något vi gör när vi känner oss uttråkade eller är djupt försjunkna i tankar. Men – minst lika ofta är det när vi känner oss oroliga eller obekväma i en situation, kanske under ett viktigt möte, en dejt eller vid ett jobbigt samtal.

Att händerna åker upp i håret är helt enkelt ett sätt att lugna sina egna känslor. Det hjälper att ha något att pilla med när vi känner oss nervösa eller oroliga.

Förutom att det avslöjar hur du känner dig inför situationen kan det också antyda att du känner dig obekväm med ditt utseende. Hur mycket du pillar med håret påverkas också av vilket förhållande du har till ditt hår – om du gillar det eller inte.

Extra mycket hårpilleri pysslar tjejer med tunt och fint hår med, eftersom de också är mer medvetna om håret och vill fluffa till det.

Kate Middleton

Nervositet drabbar alla då och då, även Kate.

Flirtig gest

Men, att greja med sitt hår behöver inte vara ett tecken på nervositet eller oro. Vissa människor tycker helt enkelt bara om känslan av att röra vid håret. Och precis som på film så är det ofta något vi gör när vi försöker flirta – en omedveten gest om att du bryr dig om hur du ser ut inför den andra personen.

Trichotillomani – när hårpillandet går för långt

Trots att det är otroligt vanligt och helt normalt kan det också eskalera till något djupare. När det utvecklas till tvångsmässigt tvinnande eller till och med bortplockande av strån kallas tillståndet för Trichotillomani. I sådana fall behöver man söka hjälp för att få bukt med problemet och ta itu med de bakomliggande orsakerna.

Är det dåligt för håret att pilla mycket med det?

Nja, det är bättre att inte göra det. Lockigt hår kan bli frissigt och håret blir dessutom smutsigare eftersom du överför smuts och fett från dina händer till håret. Och visst ökar risken att du skadar håret när du snurrar och fipplar med det.

Frisörernas hårtips som ger ett ungdomligare intryck

Tips för att sluta leka med ditt hår i tid och otid

1. Ta hand om håret ordentligt

Om håret känns risigt ökar risken att man pillar med det. Dels för att man vill känna på det som känns dåligt och dels för att man vill fixa till det.

2. Skaffa något annat att göra med händerna

Vet du att händerna ofta åker upp i huvudet när du är nervös, kan du undvika att skicka ut de signalerna vid viktiga möten om du ser till att ladda med något annat att pilla med.

3. Sätt upp håret

Sätter du upp håret minskar chansen att du skickar ut orossignaler betydligt. Framförallt om du gör en stram knut eller en inbakad fläta – så att du helt enkelt inte har något löst hår att fippla med utan att förstöra frisyren.

4. Träna mindfullness

Nästa gång du kommer på dig själv – ta en tankeställare på varför du egentligen gör det? Analysera situationen och försök hitta lösningar på hur du kan göra den mindre obekväm för dig.

Tre varningstecken som skvallrar om att du borde byta schampo

TV: Här är frisyrerna som kan leda till håravfall
1:06

Efter reklamen: TV: Här är frisyrerna som kan leda till håravfall

(1:06)

Slå på ljud

Foto: TT

Källa: Refinery 29 / Elite Daily

Mest läst