Trendar: FrisyrerHudvårdHårtipsBäst i testSminktipsNageltrender

Tre varningstecken som skvallrar om att du borde byta schampo

07 sep, 2021 
AvLinus Brännström
FotografTT, Spencer Selover/Pexels
Använder du bara ett och samma schampo? Det borde du inte göra – här är orsakerna till varför det är bra att ha en uppsättning olika schampon.
Annons
5 tips för att få volym i håretBrand logo
5 tips för att få volym i håret

Det är allmänt känt att man bör ha ett par olika löparskor som man växlar mellan på sina rundor – allt för att undvika skador och problem.

Men visste du att samma sak gäller för schampo?

Well + Good skriver att många använder samma schampo tills flaskan tar slut för att först då eventuellt byta till en ny sort. Många skaffar såklart också samma sorts schampo igen och fortsätter tvätta med det.

Dags att byta schampo?

Båda taktikerna är i alla fall felaktiga, enligt kändisfrisören Michelle Cleveland. Håret vänjer sig nämligen vid ditt schampo och därför kan det sluta fungera optimalt.

Annons

– Jag tror verkligen på att växla mellan olika schampon för att hålla en hälsosam balans mellan att rengöra din skalp och inte helt ta bort de nödvändiga oljorna som finns i håret, säger hon enligt sajten.

Därför kan det vara en bra idé att investera i en "schampogarderob" – att helt enkelt skaffa en uppsättning olika schampon som du växlar mellan när du träffar håret.

Här är tre varningstecken som skvallrar om att det är dags att byta schampo:

Håret känns smutsigt – fast det är nytvättat

Efter ett tag kommer ditt schampo inte att kunna leverera ett hundraprocentigt resultat eftersom ditt hår vänjer sig vid det. Om håret känns smutsigt och äckligt fast det är nytvättat är det ett tydligt tecken på att schampot har slutat fungera som det ska.

En uppsättning olika schampon kan vara en bra idé.

Håret känns slappt och livlöst

Har du ofta dåliga hårdagar där håret känns platt och livlöst? Det är också ett tecken på att du kan behöva byta schampo. Michelle Cleveland tipsar om att du kan behöva använda olika sorters schampon under de olika årstiderna, till exempel då hårbotten lättare blir uttorkad när det är ett kallt och torrt klimat.

Håret känns torrt och frizzigt

Om du märker att lockarna börjar kännas mer som hö än som silke tyder det också på att det är dags för en ny sorts schampo. Well + Good skriver att om ditt hår känns sprött och torrt kan schampot vara för hårt och du kan behöva behöva byta till ett mer fuktgivande.

Annons