Om du endast fått sova några få timmar under natten och ditt barn skriker oavbrutet, förstår vi att det är lätt att tappa besinningen och ryta ifrån. Gör det bara inte till en vana. Att höja rösten kan påverka ditt barn mer än vad du tror.

Att skrika är inte att ha en dialog

Forskning visar att om du skriker mycket på ditt barn i tidig ålder kan det leda till utdragna och påfrestande skrikmatcher när hen når tonåren. Att skrika stänger ner all form av kommunikation mellan dig och ditt barn. Så fort du höjer rösten förlorar dina ord trovärdighet. Så i stället för att gapa, försök fokusera på att nå fram genom en lugn och balanserad dialog.

Läs även: Därför ska du alltid ta upp en skrikande bebis

Barnets trygghet påverkas

Föräldrar har en otroligt stark inverkan på sina barn. Blir barnet skrämd av en förälder kommer deras trygghet till föräldern att påverkas. En treåring vet vilka knappar hen ska trycka på och kan verka ha en vuxen attityd, men har inte den känslomässiga mognaden att behandlas som en.

Barnet lever som det lär

Föräldrar som ofta skriker på sina barn, normaliserar beteendet. Något som kan leda till att barnet kommer att skrika mycket i sitt liv. Doktor Laura Markham, som skrivit flera böcker om barnuppfostran, har en tumregel – om barnet inte reagerar vid en utskällning bråkas det för mycket i familjen.

Det handlar inte om att ”inte ta striden”

Såklart ska barn ha regler och om reglerna bryts får det konsekvenser. Men det måste ske på rätt sätt. Det är lätt att tro att en höjd röst är en effektiv metod för att få fram sitt budskap, men det förvärrar bara relationen mellan barnet och föräldern. Då är det faktiskt bättre att låta bli att säga till alls. Enligt Laura Markham finns det annars en metod som fungerar utmärkt – humor.

– Om föräldern svarar med humor, behåller hen auktoriteten och närheten till barnet, säger Laura Markham.

Läs även 8 saker att säga till flickor istället för ”vad fin du är”

När är det okej att skrika?

Även om det, enligt Laura Markham, inte är bra att skrika finns det tillfällen där det kan vara motiverat. Om ditt barn slåss eller befinner sig i fara är det en mycket effektiv metod. Däremot är det viktigt att föräldern kommer ihåg att endast skrika för att varna och sedan reglera rösten när hen förklarar.

Läs även:

11 saker du inte ska säga till ett matkrånglande barn

Så hanterar du vredesutbrott hos barn – 6 tips!

Barn behöver mer fritid och färre aktiviteter, enligt psykologen

Källa: Fatherly
Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.