Annons

Annons

Så hanterar du vredesutbrott hos barn – 6 tips!

Så hanterar du vredesutbrott hos barn – 6 tips!

Barn har nära till sina känslor och har ännu inte lärt sig att reglera dem. Så här hjälper du bäst ditt barn – mitt i ett vredesutbrott.

Någonting går inte som ditt barn vill och snart är utbrottet är faktum – med skrik, gråt och smäll i dörrar. Känner du igen dig? Vredesutbrott hos barn är vanligt och naturligt – barn upplever många starka känslor och vet inte hur de ska hantera dem. Därför är det viktigt att föräldrarna ser, bekräftar och hjälper barnet i stunder av explosiv ilska.

Annons

Här är 6 sätt att hantera barnets utbrott:

1. Undvik att skrika tillbaka
Det är mänskligt att själv bli arg och börja skrika när barnet fräser, vrålar, slåss, kastar saker och slänger sig på marken, men det gör ofta bara saken värre. Dessutom föregår du med ett dåligt exempel – och barn tenderar som bekant att göra precis som vi gör.

Gilla Femina på Facebook

2. Behåll lugnet
Ta ett djupt andetag och håll dig lugn. På så sätt kan du hjälpa ditt barn att i längden lära sig lugna sig själv.

Läs även: Barn behöver mer fritid och färre aktiviteter, enligt forskare

3. Visa förståelse
Barn kan bli överväldigade av starka känslor, så försök att visa empati. Hur hade du själv velat bli bemött om du var arg och ledsen? Visa att det är okej att ha intensiva känslor – det är en del av livet, de går över och är varken farliga eller skrämmande.

4. Bekräfta barnets känslor
Visa att du förstår och kan se situationen ur barnets synvinkel, men att det inte betyder att barnet måste få sin vilja igenom. Du kan hjälpa barnet att sätta ord på sina känslor genom att säga något i stil med: ”Jag förstår att du blir besviken att du inte får godis i dag, men vi äter ju faktiskt bara godis på lördagar.”

Läs även: 6 sätt att få lugnare veckokvällar med barnen

5. Stöt inte bort barnet
Använd aldrig så kallade time-outs, det vill säga när barnet får sitta i annat rum till det lugnat ner sig. Det sänder helt fel budskap att bestraffa ett redan argt och ledset barn genom att stöta bort och isolera det från gemenskapen – och kan istället leda till att barnet ser starka känslor som något skamligt. Sitt istället med barnet och prata igenom hur barnet känner.

6. Förvänta dig inte omedelbara resultat
Genom att förändra ditt eget beteende kan du förändra ditt barns beteende, men det kanske inte går över en natt. Ha tålamod. Med tiden lär sig barn att de kanske inte alltid får som de vill, men de får något viktigare: föräldrar som lyssnar och visar förståelse.

Källa: Psychology Today
Foto: Shutterstock

Läs mer:

5 saker du aldrig ska säga till ditt barn
Ny namnlag på väg: Detta behöver du veta när du ska namnge ditt barn
Varning: Denna dryck bör du inte ge ditt barn

(2)
(0)
Mejla


Annons


Annons


Laddar