5 anledningar till att lördagsgodis är bra för dig
Visste du att lördagsgodis är ett svenskt påfund? Ja det stämmer! Idén uppstod på 1950-talet och var ett sätt att försöka främja svenskarnas tandhälsa genom att få oss att bara äta sötsaker på lördagar, enligt Nordiska museet. Sedan dess har det blivit en viktig tradition för många.
5 anledningar till att lördagsgodis är bra
Lösviktsgodiset tågade in i Sverige på 80-talet, och det är kanske just de egenplockade påsarna som vi förknippar starkast med den högtidliga lördagen.
I dag är vi mycket mer medvetna om hur socker och andra livsmedel påverkar tandhälsan, men så länge vi tandtrådar och borstar våra tänder minst två gånger om dagen måste vi inte avstå helt.
Här kommer 5 anledningar till varför du kan fortsätta njuta av ditt lördagsgodis!
1. Hårda begränsningar är inte bra
En allt för restriktiv kosthållning kan vara skadligt för hälsan och leda till ökad stress och dåligt mående.
Dietisten Dawn Clifford menar att det är ohållbart att leva i rädsla för sitt eget sötsug och till varje pris försöka undvika exempelvis godis.
– Det är normalt att längta efter något sött efter en god måltid. Istället för att frukta eller undvika sötsuget, omfamna det, säger hon till Psychology Today.
2. Det finns hälsofördelar
Mycket mörk choklad innehåller massor av flavanoler, en typ av antioxidant som är bra för blodcirkulationen. Forskning visar att risken för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar är 37 procent lägre om man äter mörk choklad.
3. Du blir gladare
Mörk choklad kan dessutom öka produktionen av serotonin, den signalsubstans som bland annat påverkar humör och välbefinnande.
4. Det fyller en viktig funktion
Vissa livsmedel är mer näringsrika än andra, så är det bara. Men även sötsaker och andra mindre näringsrika livsmedel fyller en viktig funktion i våra liv: det ger oss njutning och är en viktig del av många kulturella traditioner och högtider för att nämna några.
Starka berättelser
5. Du bidrar till något positivt
En bra relation till mat, fri från skuld och skam, är bra för både kropp och psyke. Studier visar att vårt sätt att äta utvecklas redan när vi är barn, och det påverkas mycket av våra föräldrars beteende.
Genom att njuta av godis kan du sätta ett bra exempel för dina nära och kära!
– Att stämpla mat som ”bra” eller ”dålig” leder ofta till att man stämplar sig själv som ”bra” eller ”dålig” för att man äter vissa livsmedel. Bjud inte in skuld och skam till matbordet, säger dietisten Dawn Clifford.
Lou Mikko, reporter på Femina
Lou Mikko är reporter på Femina där hon skriver om allt från aktuella samhällsfrågor och ekonomi till kändisar och nostalgi. Hon har tidigare jobbat som nyhetsreporter på Expressen och Dagens Nyheter. Vill du tipsa Lou om något att skriva om? Skicka ett mejl till [email protected].