Så får du tillbaka sexlusten i klimakteriet: ”Lid inte i onödan”
I Feminas videopodd Klimaktet berättar författaren och klimakterieaktivisten Monika Björn om vilken hjälp som finns att få.
– Gå absolut inte och lid i onödan, säger hon.
Det är vanligt att sexlivet förändras i och efter klimakteriet. Precis som andra besvär som kan drabba kvinnor i menopaus kan det vara fluktuerande hormoner som ställer till det.
Många drabbas av fysiska problem i form av torra och sköra slemhinnor som kan göra ont och orsaka obehag.
– Det kanske inte låter så farligt, men det kan börja blöda när man har samlag. Det är lättare att få svampinfektioner och urinvägsinfektioner. Kanske märker man att det behövs mer glidmedel när man har penetrerande sex, eller att blygdläpparna börjar dra ihop sig, berättar Monika Björn i Feminas videopodd Klimaktet.
Minskad eller ingen sexlust kan vara ett resultat av flera faktorer. Hormonförändringar, stress, dålig sömn och stora livsförändringar är väldigt påfrestande och kan göra att sex helt enkelt inte är en prioritet.
Men det måste inte vara så.
Så kan du få tillbaka sexlusten
Det finns olika typer av hjälp att få för besvär kopplade till sex och lust i klimakteriet. I Klimaktet går Monika Björn igenom några av de medicinska alternativen. Men kom ihåg att läkemedelsbehandling alltid är individuellt. Det som funkar för en person kanske inte funkar för dig, så rådfråga alltid en läkare.
Torra eller sköra slemhinnor kan bli bättre av hormonbehandling. Det finns lokalt verkande östrogen i form av kräm eller vaginaltabletter som kan hjälpa till med återfuktning och underlätta smärta och skav.
Minskad sexlust kan hjälpas av testosteron. I Sverige är det inte jättevanligt att skriva ut testosteron till kvinnor, men det görs ibland för just låg libido, enligt Monika Björn.
– Om du är hos en kunnig läkare som går med på att göra ett blodprov och se om du ligger under referensvärdet för testosteron. När vi pratar om testosteronbehandling för kvinnor pratar vi om att hjälpa till att få upp nivåerna till det som är biologiskt naturliga nivåer, och det är bevisat att testosteron kan ha en effekt på sexlusten.
Vissa kvinnor upplever också att den sexuella funktionen försämras.
– Hon kanske har svårare att få orgasm, och de hon får inte känns lika kraftfulla som tidigare. Då finns ett receptbelagt läkemedel som heter Intrarosa, berättar Monika Björn.
Intrarosa är ett vagitorium som innehåller en liten dos av hormonet DHEA som finns naturligt i kroppen. Det bildas i binjurarna och stödjer kroppens normala produktion av testosteron, östrogen och progesteron, men sjunker med åldern.
– Kvinnor som använder det upplever att de får sin sexuella funktion tillbaka. De får känseln tillbaka i klitoris, och då är det kanske inte är så konstigt att man blir mer sugen. Gå absolut inte och lid i onödan.
Kolla på hela Klimaktet-avsnittet här!
Klimaktet går att lyssna på som podcast genom att klicka här. Du hittar den också i alla podcast appar och på Youtube.