mage corona

Vi har tidigare skrivit att andningsövningar kan hjälpa mot andningsproblemen många får vid covid-19. Just andnöd är ett av de främsta, och kanske jobbigaste, symtomen när man får en coronainfektion.

En sak som många gör fel, och så kan göra andningen svårare är att vi lägger oss ned på rygg. Då minskar lungkapaciteten och det kan till viss del ”stänga av” luftvägarna.

– Man kanske kan byta och ligga på mage, det vet vi har en positiv effekt. Och så kan man ligga i framstupa sidoläge hemma, sitta på sängkanten, vid köksbordet, resa sig upp och gå lite inomhus, säger Katinka Siesage, fysioterapeut på Södersjukhuset, i Nyhetsmorgon nyligen.

Lungorna ventilerar bättre på mage

Det viktigaste, menar hon, är att vi hjälper lungorna att ventilera sig genom att röra på oss. Att våga ta djupa andetag, trots att det kanske gör ont, hjälper också. Och att hosta upp slemmet – ligger det kvar i lungorna kan det orsaka komplikationer.

Katinka Siesag jobbar med covid-19-patienter som får intensivvård, och hon berättar att det man gör där för att hjälpa de svårt sjuka att andas bättre är just att vända dem på mage.

– Då ventilerar vi bakre delarna av lungorna, och det vet vi har god effekt, säger hon.

På engelska kallas metoden för ”proning” och innebär helt enkelt att man lägger patienterna platt på mage, med bröst och ansikte nedåt istället för på rygg. Det krävs ingen särskilt utrustning, och det kan hjälpa patienter så pass att de slipper respiratorvård, vilket alla inte klarar av.

Lättare att andas med covid-19

Enligt Jack Stewart, lungspecialist vid St. Joseph Hospital i Kalifornien, beror effekten på hur vår anatomi ser ut. Vi har mer lungvävnad på baksidan av lungorna än på framsidan.

Coronaviruset orsakar onormala mängder vätska i lungorna, och när vi ligger på rygg samlas vätskan i de bakre delarna av lungorna och orsakar därför större påfrestning på andningen.

– När en patient ligger på mage hjälper gravitationen sekretet att röra sig nedåt, och gör att större del av ”den bra lungan” hamnar överst och blir mindre påverkad, säger Harry Peled, intensivvårdsläkare vid St. Jude Medical Center i Kalifornien.

En studie från 2013 visade att personer med akut lungsvikt, som svårt sjuka kan få av covid-19, influensa, lunginflammation och lungödem, hade större överlevnadschans om de fick ligga på mage tidigt i behandlingen.

Källa: Nyhetsmorgon, Health, New England Journal of Medicine   Foto: TT

Läs mer:

Ny studie: Här är de vanligaste symtomen av coronaviruset

Erik, 36, intensivvårdades i 12 dygn med corona: ”Hjälplös och kraftlös”

Nya symtomet på covid-19 – vanligast hos barn och unga

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: