Fem vanliga frågor och svar om covid-19
Slå på ljud

En ny studie visar att symtomen av coronaviruset ofta kommer i en viss ordning. Forskare vid University of Southern California har tittat på vilken ordning, för att man snabbare ska kunna hjälpa smittade i ett tidigt stadie av sjukdomen.

Ordningen corona-symtomen oftast kommer i:

  1. Feber
  2. Hosta
  3. Muskelvärk
  4. Illamående och/eller kräkningar
  5. Diarré
  6. Eventuellt bortfall av lukt och smak.

– De tre första kan komma samtidigt, säger doktor Bob Lahita som är väl insatt i studien, till CBS News.

De behöver alltså inte komma en och en. Men däremot kommer feber, hosta och muskelvärk vanligtvis före magbesvär.

Läs också: Malin Roos: ”Tegnell, varför får jag inte hjälpa min 13-åring med covidtestet?”

– Det här är en bra guide. Vi kan säkert säga, efter att ha studerat runt 55 000 patienter från Kina, att efter att ha gått igenom datan och tittat på symtomen så har var den här ordningen väldigt vanlig.

Men alla har inte samma symtom

Det är inte alla patienter som känner av samma symtom, men det här kan göra att man lättare särskiljer covid-19 från andra vanliga sjukdomar.

Även om feber och hosta även är vanligt när vi till exempel får influensa, så skiljer sig corona från andra sjukdomar i och med tajmingen i symtomen och de senare mag-besvären.

Genom att utgå från de vanligaste symtomen, och i vilken ordning de kommer kan läkarna lättare avgöra vilka åtgärder de ska vidta för patienterna och det kan skydda patienten från att bli riktigt sjuk.

– Det är viktigt att ha den här informationen. Förutom symtomen vi pratar om, som bortfall av lukt och smak, är återigen – feber, hosta, muskelvärk, illamående, kräkningar och diarré väldigt bra indikationer på att du kan ha just covid-19, sa Bob Lahita till CBS News.

Läs mer:

Malin Roos: ”Tegnell, varför får jag inte hjälpa min 13-åring med covidtestet?”

7 "sanningar" om influensa som inte stämmer

Familjemedlem med corona – så lyder de nya restriktionerna

Mest läst