Därför är bakning bra för din hälsa
0:55

Efter reklamen: Därför är bakning bra för din hälsa

(0:55)

Slå på ljud

Att gå på toaletten trots att man egentligen inte behöver är vanligare än man kan tro, och något som många gör utan att ens reflektera över det. Kissa innan man lämnar hemmet, innan man sätter sig i bilen eller innan man ska in i ett långt möte faller sig naturligt för de flesta – även om man inte är kissnödig just då.

Men att kissa ”för säkerhets skull” är en dålig vana, och något man borde sluta göra, menar forskare.

Forskningen visar: Normalt att hata träning

Marcelino Rivera är professor på Indiana university school of medicine, och han konstaterar att det inte spelar någon roll om man säkerhetskissar någon gång ibland, men om man gör det till en vana kan det påverka ens blåshälsa i längden. Om man inte har några problem med urinblåsan, som exempelvis kroniska urinvägsinfektioner, ska man helt enkelt försöka lyssna på kroppen och gå på toa när man behöver – inte när det är som mest lägligt.

– Folk borde verkligen lyssna på kroppen. Använd badrummet så ofta som din kropp säger åt dig, säger han till Huffington Post.

Inte bra att vänta för länge mellan toabesöken

Precis som det inte är bra att kissa när man inte är kissnödig, är motsatta inte heller att rekommendera.

Träna upp din lycka – Dr Mouna Esmaeilzadehs bästa tips

– Blåsan är i stort sett som ett lager av inre hud, och blåsans väggar är mest muskler. Precis som resten av musklerna i kroppen, så kommer de skadas om de blir överstretchade. Om blåsan blir skadad så kan det inte klämmas ihop lika bra, säger han.

Rivera säger också att det går att öva upp blåsan att hålla mer urin, så att man kan gå på toa mer sällan, men att det alltså är riskfyllt, och kan leda till urinläckage.