Trendar: Självkänsla Psykisk ohälsa Kärlek Relationsråd Vänskap

Forskningen visar: Normalt att hata träning

24 aug, 2021
AvAino Oxblod
FotografStockphoto
1797991960
Är du en sådan som suckar högt varje gång du ska ta dig iväg till gymmet, och helst ligger kvar på soffan med en kopp te?
Det är inte du som är lat – forskningen visar att det är den normala inställningen att ha till träning.
I en forskningsartikel publicerad i Harvard Magazine är människan ”född till att vila”.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehållBrand logo
9 sätt att komma tillbaka efter träningsuppehåll

Har du svårt att relatera till personer som brinner för träning, och ser fysisk aktivitet som ett nödvändigt ont? Då är du som de allra flesta. Även om man kan känna sig som den lata i gänget om ens vänner eller familj tycker om att träna, så är man faktiskt helt normal.

Forskning slår nu fast att människan generellt inte tycker om att röra på sig – och det har en evolutionär förklaring. I en vetenskaplig artikel som har publicerats i Harvard Magazine konstaterar man att människan är ”född till att vila”. På den tiden människosläktet främst jägare och samlare var det viktigt att bevara så mycket energi som möjligt, och man rörde sig aldrig mer än vad som krävdes för att skaffa mat och göra andra saker för vår överlevnads skull.

Annons

Därför bär det emot att träna

En människa som på den tiden sprang eller ansträngde sig fysiskt utan anledning skulle ses som konstig – och fenomenet hade till och med varit ett hot mot dåtida mänsklighetens hälsa.

Nu när vi i nutid inte längre behöver springa eller röra på oss särskilt mycket för att få mat eller vindskydd, så finns det ingen uppenbar anledning att springa.

Men på grund av den stillasittande vardagen som många av oss lever är det fortfarande viktigt att vi rör på oss, och kommer upp i puls flera gånger i veckan. Studien menar alltså inte att man inte behöver träna. Det man däremot inte behöver är att känna skam för att det känns jobbigt att träna – det är helt enkelt en gammal överlevndasmekanism som hängt sig kvar.

Källa: Metro mode.

Annons