Såväl experter som gemene man har länge kunnat ana att antalet skilsmässor ökar efter semestern och högtider och nu har internationella studier bevisat att fenomenet verkligen existerar.

– Det finns ett par större studier som har kunnat visa att skilsmässor ökade signifikant efter sommar och jul, säger Monica Buhrman, psykolog och psykoterapeut vid Uppsala universitet.

September och januari är månaderna då överlägset flest svenska par ansöker om skilsmässa. Minst skilsmässoansökningar lämnas in under semestertider i juli och december, enligt statistik som SVT Nyheter tagit del av.

Experterna har två teorier om varför skilsmässorna ökar när vi går tillbaka till jobbet efter semestern.

– Dels tror man att det handlar om par som haft problem sedan innan och att de inte har haft tid att ta tag i det och jobba på sin relation. Då blir semestrar en påfrestning för relationen och många av problemen man haft blir än mer synliga, säger Monica Buhrman och fortsätter:

– En annan anledning tros vara stora förväntningar. Man ska göra mycket under ledigheten och äntligen jobba på relationen och så uppfylls inte förväntningarna. Då tänker folk ”vi fick det inte att fungera”.

Monica Buhrman menar att det även finns ett visst motstånd hos folk att ansöka om skilsmässa under ledigheter – speciellt om barn är inblandade.

– Man vill inte ”förstöra julen” så man skjuter upp det för att ge relationen en ny chans under ledigheten.

Vilka vanor som håller en relation sund är individuellt, men det finns några allmänna råd som Monica Buhrman rekommenderar för alla typer av relationer.

Här följer hennes tre bästa tips för att få relationen att hålla

1. ”Vänta inte med att jobba på relationen tills du är ledig, du måste jobba med den i vardagen.”

2. ”Kommunikation är A och O. Ta tid att prata med varandra och skapa rutiner för naturlig kommunikation med varandra. Kommunikationen ska dessutom vara positiv, visa intresse för varandra och varandras vardag. Det är lätt att bli negativ om man är stressad.”

3. ”Vårda dig själv. Om du mår bra med dig själv är du trevligare att leva med, det gäller alla relationer vi har.”

Foto: Shutterstock
Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

8 dåliga vanor som kan leda till skilsmässa

Så hjälper du barnen genom skilsmässan – 7 steg!

Så kan livet bli bättre efter en skilsmässa