Se introvertas guide: Så gör vi för att orka med fester under högtiderna
0:56

Efter reklamen: Se introvertas guide: Så gör vi för att orka med fester under högtiderna

(0:56)

Slå på ljud

Det är dags för ett nytt år med allt vad det innebär. Nya vanor exempelvis. Kanske ska vi börja med något – eller sluta med något annat? Januari är en månad då många startar om och tar nya tag. En vanlig sak, speciellt efter många fester och annat i december, är att dra ner, eller helt sluta, med alkoholen.

Det är ju allmänt känt att överdrivet drickande utsätter våra kroppar för stora påfrestningar, så det är inte konstigt att många av oss försöker släppa drycken efter en jul med en hel del alkohol i glasen. Kanske har du en helt nykter januari? Kanske kommer du lägga ner alkoholen en ännu längre period (eventuellt för gott)? Är du i behov av lite motivation så kan vi hjälpa till. Att dra ner på alkoholen hjälper inte bara din plånbok utan också din kropp. Här är vad som händer inuti oss när vi skippar champagne, vin, öl och drinkar.

6 utseendeförändringar som avslöjar att du dricker för mycket alkohol

Inom 24 timmar

Att dricka alkohol ökar blodsockernivåerna, vilket kan leda till dimsyn, eftersom det får ögonlinsen att svälla, vilket minskar vår förmåga att se. Efter 24 timmar utan alkohol kommer dina blodsockernivåer att normaliseras och eventuell synnedsättning återgå till det normala.

Inom en vecka

Efter ett intensivt drickande kommer din kropp att vara uttorkad eftersom alkohol är ett diuretikum, alltså vätskedrivande. Efter en vecka kommer dock din kropp att vända effekterna av uttorkningen och normala hydreringsnivåer kommer att bibehållas, så länge du dricker vatten ofta under dagen. Kanske blir också dina ögon mindre torra, och mindre röda?

Inom 2 veckor

Ditt blodtryck kommer att börja sjunka och normaliseras och du kanske märker en liten viktminskning när du också minskar antalet tomma kalorier. Detta kommer, också det, att bidra till att sänka ditt blodtryck.

Utbränd? Tidiga tecken på utmattningssyndrom

Inom 3-4 veckor

När du närmar dig slutet av januari kommer du att börja dra nytta av en friskare lever eftersom den tappar överflödigt fett och dess fulla funktion återställs. Din leverhälsa återspeglas genom dina ögons tillstånd, eftersom den vita delen av ditt öga kan gulna, vilket tyder på leverskador från år av drickande.

Inom en månad

Efter din (första) alkoholfria månad kommer kroppens röda blodkroppar att ha börjat förnyas, vilket innebär ett bättre blodflöde och syretillförsel till dina organ. God cirkulation är också viktigt för att upprätthålla god ögonhälsa, eftersom det innebär att de får mer syre och näringsämnen för att förhindra sjukdomar och skador, såsom glaukom och makuladegeneration.

Dricker du, eller någon du känner, för mycket? Här finns hjälp att få.

Källa: Harper's Bazaar

Mest läst