Nu är kanske inte sex det första man tänker på när man blir gravid, även om det för de flesta är just sex som är grunden till graviditeten. Det är många hormoner som spelar kroppen olika spratt under de nio månader man är gravid, och det gör bland annat att sexlusten åker upp och ner som en bergochdalbana.

Såklart är det inte likadant för alla, men många kvinnor upplever perioder under sin graviditet när de lätt blir upphetsade och får mer intensiva orgasmer. Under andra perioder känns blotta tanken på sex motbjudande.

Det är en spännande period för både kroppen och hjärnan och det kan vara roligt att förstå vad det är som påverkar en under de nio månaderna. De hormoner som spelar störst roll för sexlusten är östrogen och progesteron och när nivåerna går upp ökar vår sexlust. Under graviditeten ökar också blodflödet till underlivet vilket också höjer lusten hos många.

Men hormonnivåer säger bara så mycket – det är du själv som måste känna efter om lusten finns där.

Första trimestern (vecka 0–13)

Under den första trimestern är det många kvinnor som upplever en nedgång i både sexlust och tillfredsställelse. När ägget fäster i livmoderväggen och det börjar skapas ett embryo stimuleras en ökning av östrogen och progesteron. Det här kan öka sexlusten, men det är mycket annat som gör att den samtidigt sjunker som en sten.

Det är nu många gravida kvinnor upplever illamående, trötthet, ömma bröst och problem med matsmältningen. Det är ju inte faktorer som omedelbart gör att man vill testa nya coola grejer i sängen eller ens att någon ska ta i en.

Andra trimestern (vecka 14–27)

Det är nu, om någon gång under graviditeten, som sexlusten skjuter i höjden. Illamåendet dämpas för de flesta och nivåerna av östrogen och progesteron är fortsatt höga och blir under den här perioden ännu högre till följd av det växande fostret i magen. Östrogen ökar både blodflödet till underlivet och gör att man lättare blir upphetsad, så det kan leda till att man får ökad lust, blir känsligare och lättare får orgasm.

Tredje trimestern (vecka 28–40)

Nu kan det börja bli tufft att vara gravid. Många kvinnor upplever att de svullnar, de känner sig otympliga och går upp i vikt. Om man dessutom har ont i ryggen eller höfterna kan det här med sex kännas både orimligt och faktiskt också helt onödigt.

Även om sex, för de allra flesta, är helt ofarligt rakt igenom hela graviditeten kan det kännas bättre med andra typer av intimitet under den här perioden. Och om man hellre sköter den delen på egen hand är onani också helt riskfritt och kan dessutom göra att spänningar och stress släpper lite.

Foto: TT

Källa: Medical News Today

 

Läs mer:

Gravid i sommar? 17 gravidklänningar du kan fynda redan nu

Här är 10 gravidmyter som du kan sluta tro på omedelbart

Poddar om graviditet, förlossning och mammaliv – 14 tips

 

 

Mest läst