Vanligaste bråken och vad de egentligen handlar om

Sommaren är över och hösten närmar sig med stormsteg vilket innebär att de flesta av oss har gått tillbaka till vanliga rutiner igen med jobb, sysslor, familj och allt vad det innebär. Men i och med detta så tenderar också den å så härliga ”semesterbubblan” att sakta fallera, i takt med att vardagen hittar sin plats igen.

Ja, kanske kommer till och med det vanliga vardagsgnabbet på besök igen? Vem tog hand om disken sist, vems tur är det egentligen att handla och varför kan aldrig var sak få ha sin plats? Ibland kan det kännas som om nästan vad som helst kan leda till en argumentation, medan vissa dagar är som en dans på rosor.

Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander för att ta reda på vad vardagsgnabbet kan grunda sig på och vad det är vi bråkar om – egentligen.

Vad handlar egentligen våra bråk om?

Att någon i all hast inte hann plocka in disken efter sig eller att den som besökte affären sist glömde köpa mjölk kanske inte känns som speciellt viktiga saker. Men en liten sak kan lätt brista ut i ett stort bråk om det kommer upp vid fel tillfälle och ofta handlar det inte alls om disken. Kanske grundar sig bråket i något helt annat.

– Ofta bråkar vi om saker som egentligen bottnar i någon slags otillräcklighet, berättar Charlotte.

1. Brist på uppskattning

Tycker du att din älskling helt plötsligt fick ett hett temperament som kanske inte alls stämmer överens med din verklighet? Ja, då kanske det beror på att hen inte alls brusade upp över det som precis hände utan egentligen är ledsen eller arg över något helt annat som du inte uppfattat.

– Ibland kan ett bråk helt enkelt bottna i att en av parterna bär på en längtan efter att bli sedd och hörd, säger Charlotte.

2. En känsla av att bli bortprioriterad

Många bråk kan egentligen handla om att det inte finns tillräckligt mycket tid för kärlek, ömhet och passion. Det kan till exempel vara att ni hela tiden är i görandet, det vill säga att vardagen tar ut sin beskärda del av relationen och att ni inte hinner njuta av varandras sällskap.

– Faktiskt så säger många att dom längtar efter att bara få vara med sin partner, säger hon.

3. Vi antar en sanning som inte stämmer

Om ett bråk uppstår gäller det att tänka efter och sedan prata ut ordentligt om vad som blev tokigt. Det går inte att läsa någon annans tankar och ofta är det även svårt att gissa vad någon annan tänker, samma sak gäller för din partner. Ett vanligt fel är att vi försöker lista ut vad problemet är utan att prata med partnern i fråga, som faktiskt sitter på svaret.

– Många gånger försöker vi rätta till det som vi tror att partnern tycker är ”fel” med oss, säger Charlotte.

4. En längtan efter närhet

Ömhet och närhet är mycket viktigt i en relation men det är även något som ofta glöms bort. När man brusar upp eller försöker lösa en dispyt kanske inte närhet är det första man tänker på, men ibland kan faktiskt det lilla vara det som i slutet löser det stora hela.

– Ibland kan något så enkelt som en kram, att se varandra i ögonen eller bara lyssna på din partner vara det som löser upp bråket, säger hon.

Så, även om sommaren är över och vi går mot kallare tider behöver det inte alls betyda att kärleken måste svalna. Det är ofta de små sakerna i vardagen som gör skillnad. Så börja helt enkelt från grunden med att lyssna på varandra och försök komma ihåg att det kanske finns något annat än smutsig disk som ligger till grund för en känsla. En enkel kram kan dessutom betyda mer än vad man kan tro.

Relationsexperten svarar

Bildkälla: Dennis Guldstrand, Källa: Charlotte Sander, relationsexpert.

Läs mer:

Därför känner du dig uttråkad i ditt förhållande

Terapeuter: Mobilen hotar sexlivet och förstör kärleken

Ny studie: Här är det vanligast att vi hittar kärleken

Mest läst