Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Din partner kan påverka om du får diabetes eller inte

18 sep, 2017 
AvMikaela Alex
När läkare pratar om diabetes frågar de ofta patienten om föräldrar eller syskon har sjukdomen. Men det kan vara minst lika relevant att fråga hur det står till med partnern, menar forskare efter en ny studie.
Annons

När man blir kär är det lätt att hamna i en ”kärleksbubbla”, där man bara vill spendera tid med varandra och många av ens vardagsrutiner hamnar i skymundan. Till exempel är det inte ovanligt att man lägger på sig några myskilon under den första tiden.

Och visst är det härligt att få engagera sig till fullo i en ny relation – men bubblan är ofta inte en hållbar livsstil och den kan sätta spår på din hälsa, visar forskning nu. Särskilt om du är man.

En dansk studie, som presenteras på diabeteskongressen EASD, har undersökt hur par påverkar varandra när det gäller övervikt och diabetes.

Resultatet visade att män som levde med en överviktig kvinna hade större risk att utveckla diabetes typ-2. ”För varje kg/m² högre BMI för frun så var mannens risk att utveckla typ 2-diabetes 21 procent högre,” skriver Dagens Medicin. Däremot kunde inte samma samband ses för kvinnorna, deras risk påverkades inte av att mannen var överviktig.

Annons

– Att det är männen som påverkas av kvinnorna och inte tvärtom kan ha flera förklaringar. En kan vara att kvinnorna vid tidpunkten då data inhämtades hade ett stort inflytande på familjens mat och inköp, i alla fall i Storbritannien, säger Adam Hulman, forskare från Aarhus universitet som också medverkat till studien.

I studien analyserade man data från 3650 brittiska män och nästan lika många kvinnor med en medelålder på 60 år. De fick svara på frågor om deras vikt och om de hade diabetes. Vartannat år mellan 1998-2015 intervjuades deltagarna.

Även en tidigare studie kunde visa att personer över 55 år, som var gifta med personer med diabetes typ-2, oftare var överviktiga – jämför med de som hade en partner utan diabetes. Detta gällde båda könen. Dock såg man här inget samband mellan att ha en fru med diabetes och att själv utveckla sjukdomen.

Annons

Forskarna menar dock att partnerns BMI inte är den avgörande faktorn till att någon utvecklar diabetes typ-2 – men studieresultaten är ändå intressanta.

Nu ska forskarna göra en liknande undersökning med danska register.

– Planen är att även kartlägga hur andra sociala nätverk påverkar risken för diabetes och titta på folk vid samma arbetsplats, samma skolor och liknande, säger Daniel Witte.

Källa: Dagens Medicin

FOTO: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons