Det pratas och skrivs mycket om fördelen med en vegetarisk diet. Grönsaker är snälla mot miljön, de innehåller rikligt med viktiga näringsämnen och dessutom kan man äta mycket av dem utan att behöva oroa sig för hälsan. Grönsaker går även att variera stort genom att tillaga dem på olika sätt. Rosta grönsaker i ugnen, äta dem råa, koka dem, steka dem i panna eller mixa dem i en smoothie  – bara för att nämna några exempel.

Läs även 6 enkla grönsaker att odla på balkongen

Men hur du väljer att äta dina grönsaker kan även påverka hur hälsosamma de är för dig. Vissa grönsaker är faktiskt nyttigare mat när de är tillagade, vilket beror på att det blir lättare för kroppen att ta upp näringsämnen ur dem.

Här är fem grönsaker som är hälsosammare när de är tillagade än när de är råa:

1. Tomater

Tomater kan tillagas på många olika sätt och gör sig goda i en sås eller som tillbehör i form av ketchup. Dessutom kan en god tomatsås vara att föredra för hälsans skull. Enligt forskning får vi nämligen endast i oss ynka fyra procent av det cancerbekämpande ämnet lykopen när vi äter råa tomater. Det beror på att tomater har tjocka cellväggar som försvårar kroppens upptagning av ämnet. Tillagningen, som exempelvis uppvärmning i stekpanna, bryter ner cellväggarna och gör det enklare för kroppen att ta upp ämnet.

2. Morötter

Morötter innehåller rikligt med betakaroten som i kroppen förvandlas till vitamin A, något som är viktigt för både ögonen och huden. Forskare kunde redan år 2002 se att kroppen kunde ta upp mer betakaroten ur tillagade morötter jämfört med råa morötter. Så nästa gång du är sugen på att knapra på en morot kan du istället skiva ner den i en varm gryta eller mixa den till en god puré.

3. Sparris

Den nyttiga sparrisen innehåller folsyra samt både vitamin A, C och E. På grund av grönsakens uppbyggnad med tjocka cellväggar är det svårt för kroppen att ta upp alla nyttigheter om sparrisen är rå. Genom att tillaga grönsaken bryts cellväggarna ner och på så vis får du i dig mer av de hälsosamma ämnen den innehåller.

4. Spenat

Spenat innehåller både rikligt med järn och folsyra. Genom att tillaga spenat ökar man inte mängden vitaminer som kroppen tar upp, men eftersom spenat krymper i storlek vid tillagning och samtidigt hålls konstant i mängden folsyra den innehåller, kan du äta större mängder än om spenaten är rå.

5. Pumpa

Tillagad pumpa är betydligt mer näringsrik jämfört med rå pumpa och i likhet med morötter innehåller pumpan den nyttiga antioxidanten betakaroten. För kroppen är det enklare att ta upp antioxidanten när grönsaken tillagats, vilket gör den nyttigare i form av exempelvis en varm puré än som ett rått tillbehör i en sallad.

Källa: Prevention
Foto: Shutterstock

Läs även 

Recept: Vegetariska bönwraps i tunnbröd eller salladsblad

Gröna recept för fredagsmyset – 5 vegetariska burgare

Se upp vegetarianer! Halloumi kan innehålla komage

Mest läst