Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Ett aktivt sexliv påverkar hälsan – mer än vad du tror

26 sep, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Ett aktivt sexliv kan påverka hälsan
Välja sex före träning? Ja, det kanske inte är en så dum idé. Ett aktivt sexliv kan nämligen ha flera hälsofördelar – läs mer om det här!
Annons

Äntligen är hösten här! Den mysiga årstiden som kan tyckas gå i både romantikens och erotikens tecken. Det är tända ljus, vackra färger på löven och mycket mycket mer som kan få alla känslor att komma på samma gång. Så passa på att mys till det lite extra i kylan framöver och ladda på med lite extra energi.

Ett aktivt sexliv kan nämligen både ge en boost till självförtroendet och föra med sig positiva aspekter rörande din hälsa. Ja, det är till och med bevisat att ett hälsosamt och aktivt sexliv faktiskt kan ha en positiv inverkan på både kropp och själ.

4 hälsofördelar med ett aktivt sexliv

1. Bra för hjärtat

Att leva ett aktivt liv behöver inte bara betyda träning. Tidigare studier har till och med bevisat att kvinnor som säger sig ha ett aktivt sexliv löper mindre risk för att får hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden.

2. Sänker blodtrycket

Det finns en viss koppling mellan blodtryck och sexuell hälsa och i en studie visade det sig att kvinnor som uttryckte att deras sexliv var tillfredsställande, löpte mindre risk för att drabbas av ett förhöjt blodtryck.

Annons

3. Lättar stress

Intima stunder kan påverka kroppen på mer än ett sätt och kan till och med påverka dina stressnivåer. Studier visar att ett aktivt sexliv kan hjälpa kroppen att reglera nivåerna av kortisol som utsöndras vid stress. Undersökningen visade att nivåerna av kortisol lättare  återgick till det normala hos kvinnor med ett aktivt sexliv.

4. Förbättrar sömn

Efter en mysig stund med någon speciell kan det vara lätt att man blir trött och i vissa fall somnar till. Faktum är att eftersom sex gör att kroppen utsöndrar hormoner som minskar stress och ångest så kan det också göra dig sömnig.

Bildkälla: TT/IBL

Läs mer:

Annons