Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Experten: Det här är det enda du ska fokusera på för att bli lycklig

23 jun, 2022 
AvJohanna Lejon
FotografTT, PEXELS.
bli lycklig
Hur hittar man lyckan – egentligen? Nu levererar Anders Hansen svar på just den frågan!
Annons
Checklista: 5 viktiga saker att göra direkt om du blir arbetslösBrand logo
Checklista: 5 viktiga saker att göra direkt om du blir arbetslös

Anders Hansen har, på några få år, blivit en favorit i media. Anders är överläkare i psykiatri, föreläsare och författare. Han har också varit programledare för serien Din hjärna i SVT. På ett roligt och enkelt sätt kan han förklara vad som händer i våra hjärnor när vi gör, eller utsätts, för vissa saker. Hans sommarprat, från 2019, är ett av de mest lyssnade avsnitten i Sommar i P1:s historia. I skrivande stund har programmet hisnande 2,4 miljoner poddlyssningar.

– Jag fattar att det här kan låta rätt deppigt. Men: det finns saker vi kan göra för att må bättre. Och dom sakerna vill jag ägna mitt sommarprogram åt att berätta om för er, berättade han inför sändningen.

Anders Hansen har förespråkat motion och mindre skärmtid som ett sätt att må bättre. Men det finns en annan sak som man också kan fokusera på för att hitta den berömda lyckan som så många av oss eftersträvar.

Så blir du lycklig

I podcasten Hälsogåtan förklarar Anders Hansen saken närmare.

Anders Hansen, hjärnforskare, läkare, psykiatriker, författare och programledare, berättar vad man ska fokusera på för att hitta lyckan.

– Om man definierar lycka enligt forskning så är det att man är nöjd med sitt livs långsiktiga riktning. Och om man håller med om den definitionen så har det gjorts en del fynd kring det man kallar positiv psykiatri, forskning kring välbefinnande. Ett av dem är att lycka, som i att livet har en bra riktning, bygger på att man gör något som man känner är meningsfullt, både för en själv och för andra, berättar Anders Hansen i podden.

Det här bör du undvika – om du vill bli lycklig

Lycka är också relationer, god hälsa, med mera, förklarar Hansen, vidare. Det finns dock en sak som Anders helt tycker att man kan undvika om man jagar lyckan och vill må bättre.

– Det som inte är ett svar på lycka det tror jag är att satsa på en oändlig rad lustupplevelser, säger han.

Källa: Hälsogåtan

Annons