risk smittas utomhus covid-19

Det är mycket speciella tider just nu. Coronaviruset sprider sig i det svenska samhället och äldre rekommenderas att hålla sig borta från platser med mycket folk.

Smittar corona utomhus?

Men att helt undvika att gå utanför dörren är ingen bra idé, menar Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare åt Världshälsoorganisationen.

När han gästade SVT:s Morgonstudion uppmanade han i stället folk att gå ut:

– Det är väldigt många som sitter hemma och det ska ni inte göra. Ni ska gå ut och promenera i vårsolen. Ta frisk luft. Ta med en kompis och gå på en meters avstånd. Ta med dig en termos och sätt dig på en parkbänk, säger han i programmet.

Risken att bli smittad av coronaviruset utomhus – om man håller avstånd till andra människor – är inte särskilt stor, menar han.

– Det här med att smitta utomhus behöver man inte fundera så mycket på. Spridningen utomhus är liten, barn är ju till exempel ute på förskolan för att inte smitta varandra.

Han fortsätter:

– Det är farligt för hälsan att bara sitta stilla hemma också.

Kan man gå på restaurang trots corona?

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har tidigare varit inne på samma spår:

 ”Promenader ute är ofarligt, eftersom luftvägssmittor rent generellt framför allt smittar inomhus och sällan om man är ute i friska luften”, skrev hon tidigare på Twitter.

Att gå på café, gå till frisören eller till affären är något man också kan fortsätta med, menar Johan Giesecke – så länge man är frisk och inte tillhör en riksgrupp.

– Det tycker jag man ska fortsätta göra. Definitivt. De enda som inte ska göra det är de som är gamla och sjuka, säger han till Expressen.

Han utvecklar:

– Men det beror lite på hur oroligt lagd man är. Om man är orolig och tycker att det är lite otäckt, då tycker jag att man ska låta bli.

I dag, 24 mars, beslutades det om nya restriktioner för restauranger, barer och caféer. Från och med i morgon är endast bordsservering tillåten.


AV ANNA SUNDESTEN

FOTO TT

Läs mer:

Därför är coronaviruset farligare än en vanlig influensa

Här är testet som visar om du kan vara drabbad av corona

Så hittar du fokus och koncentration när du jobbar hemma

Mer läsning

Femina