Så håller ni distansförhållandet vid liv

Ett långdistansförhållande kan verkligen föra med sig känslostormar utan dess like av både positiv och negativ karaktär. Det långa avståndet eller vardagsrutinerna som inte matchar kan nämligen framkalla både jobbiga och pirriga känslor på samma gång, eller om vartannat. Ja, ibland kan längtan driva en till vansinne medan känslan när ni väl ses övervinner allt. Men hur håller man egentligen kärleken vid liv när man inte ses så ofta som man kanske egentligen vill? Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander för att ta del av hennes bästa tips och råd angående distansrelationer. Scrolla ner för att ta del av hennes svar.

Så får ni långdistansförhållandet att hålla

1. Visa din kärlek på distans

Nu för tiden finns det oändligt med sätt att hålla kontakten på, det gäller bara att ha viljan och finna tiden för det. Sociala medier gör det till exempel möjligt att kommunicera via både appar och hemsidor oavsett tid på dygnet – vill man så kan man helt enkelt. Ta därför tillfället i akt och håll kontakten med din partner och visa din kärlek, även om ni inte bor under samma tak. Det kan verkligen göra skillnad i längden.

– Idag visar vi som mest kärlek på distans, över sociala medier. Men jag märker att det kan medföra en del missförstånd, säger Charlotte.

2. Men se upp för missförstånd

Sociala medier kan som sagt vara ett bra medel för att hålla kontakten med din älskling men det kan också vara boven i dramat. Det är nämligen lätt att det blir missförstånd då alla kommunicerar och skriver på olika sätt. Ett meddelande som ursprungligen var menat att vara romantiskt kan låta känslokallt i någon annans öron.

– Vi uttrycker ju oss olika och ibland upplever en del kärleksuttrycken via sms och meddelanden som torra och tråkiga, medan den som skrev det initialt tycker att den verkligen gav uttryck för starka känslor, säger Charlotte.

3. Kom överens om vad som fungerar för er

Om ni väljer att satsa på ert långdistansförhållande är det viktigt att vara överens om hur ni ska få det att fungera i längden. Det kan vara värt att göra upp en plan som påminner er om att värna om relationen även fast ni inte ses så ofta, utan att det blir påtvingat eller ansträngt.

– Det finns de som tycker att långdistans fungerar bra då anledningen till att de håller gnistan vid liv är just att de inte ses så ofta. Det blir roligt och mer spännande när man ses då helt enkelt. Andra tycker dock att relationen lätt kan bli ansträngd och att osäkerheten som uppstår när man inte ses så ofta är en dealbreaker, säger Charlotte.

4. Låt det inte gå för lång tid

Om du känner att du sakta men säkert börjar glida ifrån din partner gäller det att agera på en gång. Relationer är en färskvara som du måste ta hand om precis som andra viktiga saker i livet.

– Om du känner att ni börjar glida isär får du inte låta det gå för lång tid. Ta upp det snabbt och hoppas inte bara på att det kommer bättre dagar av sig självt, säger Charlotte.

Alla förhållanden har sina toppar och dalar, det gäller bara att veta vad som är värt att lägga sin energi på. Kom dock ihåg att det alltid är minst två personer i en relation och att ni tillsammans bär ett ansvar för att få det att fungera.

Bildkälla: TT/IBL

Relationsexperten svarar

Bildkälla: Dennis Guldstrand, Källa: Charlotte Sander, relationsexpert.

Läs mer:

Så får ni fart på ett sexliv som tappat gnistan

6 tankar du inte behöver dela med dig av till din partner

6 tecken på att du inte längre är kär i din partner

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: