Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Experten: Så hittar du kärleken igen efter en separation

09 nov, 2018 
AvEmma Castman
Vill du börja dejta? Här är fem tips på hur du kommer igång
Det är läskigt att leta efter kärlek, och ju längre du skjuter på sökandet desto jobbigare blir det. Relationsexperten Cecilia Salamon ger sina bästa tips på hur du kommer igång med dejtandet efter ett uppbrott!
Annons

Nyligen brutit upp från en lång relation och är osäker på hur du ska bära dig åt för att hitta kärleken igen? Att ge sig ut på marknaden och börja dejta är tufft. Man behöver gå utanför sin bekvämlighetszon och tvingas blotta sig själv på ett sätt som kan kännas jobbigt. Vad kommer den man träffar tycka om ens person, och vad gör man om relationen inte uppfyller förväntningarna?

– Att dejta är skitjobbigt. Det är som att gå på en anställningsintervju – gånger tio. I grund och botten handlar det om att det är läskigt att eventuellt bli avvisad. Sedan är många rädda för att det ska bli stel stämning eller att personen man träffar ska vara konstig. Men jag lovar – hur jobbigt det än känns kommer det vara värt det när du väl träffar rätt. Kärlek ska man svettas för, säger relationsexperten Cecilia Salamon.

Och visst har Cecilia rätt i det hon säger. För hade kärleken inte varit värd ett eventuellt krossat hjärta hade ingen valt att börja dejta igen. Men hur lyckas man vända de jobbiga tankarna och kasta loss? Cecilia delar med sig av sina bästa steg-för-steg-tips på hur du går vidare efter en separation och vågar börja leta efter kärlek igen:

Relationsexperten Cecilia Salamon
Cecilia Salamon är författare till Fuckboy – praktisk handbok i konsten att dejta. En vägledande bok för dem som drömmer om en relation, eller som bara vill dejta för skojs skull.

Steg 1: Registrera dig på en dejtingsida

Börja med att registrera dig på några olika dejtingsajter. Det finns hur många som helst att välja mellan, både betalvarianter och de som är gratis. Pröva vilken som passar dig bäst. Prioritera sedan att lägga tid på din presentation och avsluta med att be en vän kolla igenom din text och dina bilder för att se så att profilen ger en rättvis bild av dig. Kom ihåg att be en ärlig vän om råd – här handlar det om att du vill ha uppriktiga åsikter.

Annons

Steg 2: Dra av plåstret – så fort som möjligt

Steg två är att fixa en dejt i verkligheten. Lättare sagt än gjort. Men mitt tips är att riva av plåstret och få det överstökat så fort som möjligt. Det är lätt hänt att man fastnar i evighetslånga chattkonversationer, men det är först vid ett möte i verkliga livet som man kan veta om det uppstår gnistor eller ej. Känns det jobbigt? Tänk så här: Pratar du med någon på en dejtingsida är ni båda troligen ute efter att hitta kärlek – inte skaffa brevvänner.

Steg 3: Var öppen med att du är intresserad av att träffa någon

Berätta för folk i din bekantskapskrets och för dina kollegor på jobbet att du är intresserad av att hitta kärleken igen. Här kan det nämligen finnas en outforskad guldgruva. De allra flesta älskar att få leka ”matchmaker” och tycker bara att det är roligt att hjälpa en singelkompis på traven. Våga gå och ta en fika med kollegans brorsa eller kompisens killes kompis. Är ni i samma umgängeskrets är chansen stor att ni har liknande intressen och passar bra ihop. Dessutom är det alltid skönt med en personlig rekommendation, eller hur?

Annons

Steg 4: Bryt dina rutiner och gör något oväntat

Det är lätt hänt att man bara rör sig i samma kretsar – och då är det såklart svårt att träffa någon att börja dejta. Försök därför hitta en hobby som bjuder på nya miljöer och människor. Boxning, improvisationsteater, salsakurs, akrylmålning, orientering, crossfitträning, simning eller en kurs i astrologi. Det spelar ingen roll vad det är, det viktiga är att du ruckar på dina rutiner och gör något oväntat. Träffar du inte din stora kärlek hittar du säkert nya vänner samtidigt som du får möjligheten att lära dig något nytt.

Steg 5: Försök att njuta och lev i nuet

Sist men inte minst – försök att slappna av och se dejtandet som en kul grej. För vad är egentligen det värsta som kan hända? Även om det inte är ”Ditt livs kärlek” som du träffar kan ni få en trevlig kväll ihop (och eventuellt en rolig historia att berätta för vännerna nästa gång ni ses). När den här tiden i ditt liv är över kommer du ångra att du inte njöt av den mer.

Läs mer:

Annons