Nicolas Jacquemot är författare till böckerna ”Handbok i konsten att vara social” och ”Vad optimister vet” (W&W) och är just nu aktuell med ”Chefen som kom ut ur sitt rum” (Natur & Kultur). Här är hans tips på vägen till ett lugnt julfirande.

1. Prioritera på jobbet

Många vill få undan saker för att kunna gå på ledighet med gott samvete. Men resultatet blir ofta att vi stressar upp i stället för ner. Tänk efter: Måste rapporten bli klar innan jul? Måste skrivbordet städas just nu? Ifrågasätt dina bestämda uppfattningar. Det kanske i stället kan göras i lugn och ro när du kommer tillbaka efter helgerna?

2. Förbered och planera

Undvik det verkliga sista minuten-flåset genom att fundera igenom allt som behöver fixas och inhandlas. Gör en dag-för-dag-lista, stryk ”måsten” och ”borden” som varken känns roliga eller viktiga. Delegera uppgifter till andra i familjen om det går och försök att hålla dan före dan lustfylld för att komma i rätt stämning.

3. Skippa sociala medier

Trött på alla inlägg på Instagram och Facebook med julpyssel, Disney-granar, glöggmingel och julbak? Går det att ta en paus från det digitala under jul- och nyårshelgen och undvika att jämföra dig med andra? Rå om dig själv och dina närmaste i stället.

4. Var i nuet

En ny undersökning visar att varannan svensk tycker att perioden före jul är påfrestande. Sannolikt beror det på stressen och tankarna inför det som behöver göras. Mindfulness är ett bra verktyg som tar fasta på ögonblicket.

5. Koppla av!

Undvik att logga in på jobbmejlen, tänka på jobbet, eller fundera på annat du behöver ta itu med efter ledigheterna. Avnjut en stund i taget, ta ett varmt bad, njut av god mat, gå en promenad, läs eller lyssna på böcker, lek med barnen eller hunden.

 

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like” showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

 

Onlinekurs: Stressa ner - lev mer

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför erbjuder Femina nu i samarbete med MåBra en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer” är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Djupavslappning före läggdags
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu kostar kursen endast 199 kronor – läs mer här och börja direkt!