De flesta kan kategorisera sig som antingen morgonmänniskor eller nattugglor. Morgonmänniskan kommer till jobbet tidigt och är som mest produktiv under morgonen och förmiddagen, men kraschar runt tre-snåret. Nattugglan, däremot, har svårt att komma igång innan klockan tio på morgonen men fungerar som bäst på eftermiddagen och sent på kvällen.

Nu finns det ny forskning som visar att det kan finns fördelar för arbetsgivaren att anpassa arbetstiderna efter personalens inre klocka – att morgonmänniskan får börja tidigare medan nattugglan slutar senare.

Studien som genomfördes vid University of Sydney fann att människors energimönster visade vilken tid på dygnet de var som mest produktiva, och varför.

Forskningen visade även på hur de olika energimönstren påverkade arbetslaget, samt arbetsplatsen som helhet när man jobbar som akutsjukvårdare eller kirurger. Där visade det sig vara fördelaktigt om personerna är synkade i energimönster. Man undersökte även arbeten som kräver fokus under en längre tidsperiod, så som flygvärdinna eller polis, där det var bra att blanda människor med olika energimönster för att ständigt ha någon som är koncentrerad under arbetspasset.

Stefan Volk, författaren till studien, sa att resultaten visade att chefer och arbetsgivare kan dra nytta av att anpassa tiderna för att få de anställda att jobba som bäst.

Läs även:

Studie: Personer som försover sig är smartare

Därför ska du lukta på din mans svettiga t-shirt

Dessa 6 saker gör dig attraktiv – enligt forskare

Foto: IBL

Källa: Red Online

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: