Vi har ju länge fått höra att man bör tvätta i låga temperaturer eftersom det är bra både ur ett miljö- och energiperspektiv. Men nu menar forskare att det inte är bra ur ett hälsoperspektiv.

Bakterier överlever nämligen i en tvätt på 40 grader, för att de ska dö måste man tvätta i 60 grader eller ännu varmare. Bland annat gör tvätt i låga temperaturer att bakterier som gula stafylokocker (MRSA), som kan ge bölder och sårinfektioner, kan smitta via tvättmaskiner.

Delar du dessutom tvättstuga med andra i samma hus och använder flytande tvättmedel ser det inte bra ut för dig. Det gör nämligen att svamp och bakterier växer snarare än dör.

Så minskar du smittspridning

– Ur ett smittskyddsperspektiv är gemensamma tvättstugor inte att rekommendera. Det är bra om man har sin egen tvättmaskin. Men viktigast av allt är kunskap om hur du ska tvätta. Måste du dela tvättmaskin finns det saker du kan göra för att minska smittspridning, säger Åsa Melhus, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Uppsala akademiska sjukhus till Hem & Hyra.

Därför ska du inte tvätta i 40 grader

Har dina kläder någon gång luktat konstigt fastän du precis tvättat dem? Det kan vara bakteriers fel. Men det finns saker du kan göra för att få bort bakterierna.

Därför ska du alltid torktumla dina kläder

– Delar du tvättstuga kan du rengöra maskinen genom att köra en tom tvätt i 90 grader och därefter tvätta. I gummiringarna finns ofta gammalt vatten som bakterierna frodas i. Det är viktigt att rengöra gummiringarna och ta bort vattnet som samlats där.

Därefter bör du torktumla och stryka dina kläder – då dör bakterierna. Måste du ändå tvätta i lägre temperaturer kan du i vit tvätt tillsätta ett bakteriedödande medel, natriumperkarbonat. Allra viktigast är dock att lakan, underkläder och handdukar tvättas i minst 60 grader eftersom det är de plagg vi har närmast kroppen.

Expertens bästa tvättips:

– Rengör maskinen ofta. Det finns information i bruksanvisningen om hur du gör det.

– Tvätta lakan i 90 grader och med vittvättmedel. Det tvättmedlet innehåller nämligen blekmedel som hjälper till att ta bort mikroorganismer.

– Använd inte flytande tvättmedel och tvätta ur doseringsfacket.

– Delar du tvättstuga kan du ibland köra en tom maskin i 90 grader för att få själva tvättmaskinen ren.

– Tvätta underkläder i minst 60 grader.

Läs även:

Forskare varnar: Barnens badleksaker kan innehålla farliga bakterier

Här frodas bakterierna i ditt hem

Så ofta ska du städa – se hela listan!

Foto: IBL
Artikeln publicerades först på Baaam.

Mest läst