Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskare: Dessa personer sprider corona allra mest

06 apr, 2020 
AvFemina
smittar corona om man är frisk
4 av 5 coronafall kan har smittats av personer som inte vet om att de bär på viruset, visar en ny studie. Detta har påverkat den snabba spridningen av viruset.
Annons

En av anledningarna till den stora och snabba spridningen av coronaviruset runt om i världen är de milda symtom som många får. Av den anledningen lever många sitt liv som vanligt, går till jobbet, träffar släkt och vänner etc.

Det innebär att smittan sprids – utan att någon är medveten om det.

80 procent av smittan kommer från personer med milda symtom

Enligt en ny studie står personer med milda symptom för närmare 80 procent av alla nya virusfall, uppger Svenska Dagbladet. Dessa anonyma smittbärare är inte lika smittsamma som personer som insjuknat med allvarliga symptom, enligt forskarna, men de ger lika allvarliga infektioner.

Anledningen till att de står för en så pass stor del av smittspridningen är att de rör sig fritt i vårt samhälle eftersom de inte känner sig sjuka.

– Denna stora andel odokumenterade infektioner, varav många utan påtagliga symptom, tycks ha underlättat den snabba spridningen av viruset i Kina, skriver forskarna, enligt Svenska Dagbladet.

Annons

De fastslår alltså att 4 av 5 coronafall i Kina kan ha smittats av personer som inte vetat om att de bär på viruset.

Stort mörkertal av fall med corona

Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell beror detta på att de som uppvisar mildare symptom är fler än de med allvarligare symptom.

— Något som vi vet säkert är att det finns ett stort mörkertal av oupptäckta fall (…) Vi är olika som individer och därför olika uppmärksamma på att känna av symptom, säger han till SVT.

WHO har länge velat se en intensifierad provtagning just för att hitta människor som bär på coronaviruset utan att uppvisa allvarligare symptom och isolera dem.

– Det effektivaste sättet att motverka smittspridning och rädda liv är att bryta kedjan av smittspridning. Och för att nå dit måste vi testa och isolera människor, även mildare fall, har WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus tidigare sagt.

Foto: TT

Av Anna Sundesten

 

Läs mer:

Annons