Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Forskning: Så lite träning behöver du för att leva längre

03 apr, 2018 
AvNanna von Knorring
Tar du trappan istället för hissen eller går istället för att åka några hållplatser? Fortsätt med det! Ny forskning visar nämligen att lite vardagsmotion kan ge betydande hälsoeffekter.
Annons

Det är sedan länge känt att fysisk aktivitet har positiva effekter på vår hälsa och kan minska risken för bland annat hjärt- och kärlsjukdomar. Men det finns många olika rekommendationer för hur mycket och på vilket sätt vi behöver röra på oss i vardagen. En del satsar på att få ihop 10 000 steg per dag, medan andra ägnar några effektiva timmar på gymmet.

Ny forskning som publicerats i Journal of the American Heart Association visar dock att så lite som flera korta stunder av ansträngning under dagens lopp kan minska risken för olika sjukdomar och förlänga livet.

”I 30 år har riktlinjerna föreslagit att måttlig till intensiv fysisk aktivitet kan ge hälsofördelar, men endast om aktiviteten pågår i tio minuter eller mer”, säger William E. Kraus vid the Duke University School of Medicine.

Den nya studien menar dock att även kortare stunder av måttlig till intensiv fysisk aktivitet, exempelvis i form av enkel vardagsmotion, kan ge hälsoeffekter.

Annons

Det beror på att man samlar på sig aktiva minuter genom flera kortare fysiska ansträngningar under dagens lopp. Måttlig ansträngning definierades i studien som att promenera i så pass rask takt att det är svårt att föra en konversation, medan intensiv ansträngning klassades som att jogga.

Tillsammans med forskare vid the National Cancer Insitute analyserade William E. Kraus data från 4840 personer som var över 40 år gamla. Enligt studien löpte de personer som fick mindre än 20 minuters fysisk aktivitet, måttlig eller intensiv, störst risk att dö i förtid. Men de som fick en timmes fysisk aktivitet per dag minskade sin risk med hela 57 procent. De som fick minst 100 minuter av måttlig till intensiv fysisk aktivitet om dagen minskade risken att dö i förtid med 76 procent.

Forskningsresultatet innebär alltså goda nyheter för den som inte har tid att besöka gymmet varje dag och istället utnyttjar klassisk vardagsmotion.

Källa: Futurity 
Foto: IBL/Shutterstock

Artikeln publicerades först på MåBra.

Läs även:

Det händer med din hjärna – efter bara ett träningspass

 

Annons