Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

5 enkla vandringsleder för nybörjare – från norr till söder

11 maj, 2021 
AvVeronica Henriksson
Utsikt vid vandring
Sugen på att uppleva den svenska naturen med kängor under fötterna? Här är fem vandringsleder som passar nybörjare! Dessutom några viktiga punkter att tänka på innan du ger dig ut på upptäcktsfärd.
Annons
Prylarna du måste packa till vandringsresanBrand logo
Prylarna du måste packa till vandringsresan

Semester i Sverige är ett perfekt tillfälle att uppleva vacker natur och spännande landskap – och samtidigt få härlig motion med rolig vandring. Men innan det är dags att snöra på sig kängorna är det viktigt att ha koll på terräng, packning, planering av tid och såklart vandringsleden – speciellt om det är första gången du ger dig ut.

Innan du ger dig ut på vandring – 5 viktiga tips

  1. Planera din vandring och se över etapperna på vandringsleden. Se till att hitta bra ställen att vila och sova på och uppskatta ungefär hur lång tid du tror det tar att ta sig dit.
  2. Välj en ryggsäck där du enkelt kan bära med dig det allra nödvändigaste. Tänk på att inte packa för tungt och var noga med att knäppa alla avlastningsremmar på ryggsäcken.
  3. Kolla vädret så du också vet vad du ska packa! Men tänk på att prognoserna inte alltid är att lita på, så glöm inte regnkläder och en varm tröja.
  4. Börja lugnt och hitta en vandringsled som matchar din kondition och fysik och glöm inte att kolla igenom kartan ordentligt innan.
  5. Investera i sköna och ordentliga skor. Det är inte roligt om du halvvägs in i vandringen inser att skorna är trånga och ger dig skavsår. Kom också ihåg att gå in skorna innan du ger dig ut i naturen.

Hitta din perfekta vandringsled

Föredrar du närhet till vandrarhem eller vill du helst sova under bar himmel? Det och mycket annat är viktigt att tänka på när du väljer vandringsled. Här är fem alternativ som passar alla – även en nybörjare!

Annons

Roslagsleden utanför Stockholm

Roslagsleden med utsikt över Ålans hav

Den 19 mil långa vandringsleden sträcker sig från Danderyd till Grisslehamn och har elva etapper. Väljer du att gå hela sträckan passerar du bland annat Norrtälje, Wira bruk och Gåsvik och längst vägen har du möjlighet att se allt från historiska arv och kustlandskap till skogar och landsbygd.

Läs mer om Roslagsleden

Bruksleden från Västerås till Avesta

Bruksleden sträcker sig hela vägen från Västerås till Avesta och den totala längden om du vill vandra hela sträckan är 25 mil. Totalt finns 27 etapper längst vägen och etappernas längd är mellan 4–16,5 kilometer.

Annons

Läs mer om Bruksleden

Kungsleden i norr

Kungsleden Lappland

Vill du testa på att vandra på fjällen och kanske stöta på en ren eller två, är Kungsleden från Abisko till Nikkaluokta i Lappland en härlig vandringsled. Totalt är vandringsleden dryga 11 mil och består av sju etapper med en längd på 12–21 kilometer. Det mysigaste av allt? Längst leden finns också fjällstugor att köpa mat på om du inte har med din egen. Och vatten... Det kan du dricka direkt ur bäckarna!

Läs mer om Kungsleden

Annons

Signaturleden på Öland

Långe Jan Öland

Upplev Öland till fots genom Signaturleden. Den totala längden på vandringsleden är 84 kilometer som är utspritt över fem etapper. Längst vandringsleden finns vandrarhem, hotell och B&B. När du har nått slutet står fyren Långe Jan och väntar på dig!

Läs mer om Signaturleden

Vildmarksleden utanför Göteborg

Vill du starta enkelt och se om vandring är något för dig? Börja då med den lättvandrade och fyra mil långa Vildmarksleden som tar sig från Skatås till Hindås utanför Göteborg. Leden består till stora delar av grusvägar och stigar och längst vägen finns också vindskydd om du vill övernatta.

Läs mer om Vildmarksleden

Foto: TT, Visit Roslagen

Annons