Plötsligt händer det. Fingrarna och blicken söker febrilt efter något sött, vad som helst. ”Hade jag inte en liten bit choklad i kylen!? Eller en kaka i skafferiet!? NÅGONTING!” Antingen kommer det smygande eller så slår det ner som en blixt, men det betyder alltid samma sak – PMS.

Men varför är det så här? Det känns ju som en bugg i systemet att man ska vilja trycka i sig sötsaker en gång i månaden, ibland under flera dagar. Forskningen har inte alltid valt att fokusera på kvinnors sötsug, men det finns studier som pekar på några troliga orsaker.

Först och främst, att då och då äta väldigt mycket eller frossa i något specifikt som choklad eller pommes frites, är inte onormalt och inte heller farligt. Det är inte förrän det här händer ofta som du kan börja fundera på orsaken och ifall det ligger en ätstörning i botten. PMS-ätande är alltså i regel inget att bekymra sig över. Det finns också studier som visar att de som har oregelbunden mens är mer benägna att bli sötsugna eller hetsäta under sin PMS än de med regelbunden mens.

PMS drabbar omkring 90 procent av alla kvinnor.

Har du koll på när du har PMS?

Motverka sötsuget med minskad stress

Så många som 90 procent av alla kvinnor säger sig uppleva PMS-symptom. Alla känner inte igen det här att vilja äta onödigt mycket, utan vissa känner av det genom att de blir trötta, känner sig uppsvällda, har humörsvängningar, akne, ömma bröst och krångel med magen. I vissa av de här andra symptomen finns faktiskt svaret på varför vi också blir sötsugna.

Dels gör förändringarna i våra hormoner, östrogen och progesteron, dagarna före mens att vi får ett ökat sug efter kolhydrater – varför är fortfarande oklart. Däremot vet man att de extra kolhydraterna underlättar för kroppen att utsöndra må bra-hormonet serotonin vilket kan hjälpa mot de besvärliga humörsvängningarna.

Det finns alltså flera sätt att angripa det här sättet att äta. Dels kan du helt enkelt försöka minska dina humörsvängningar, som är grundorsaken till att du börjar äta mer, genom att sänka dina stressnivåer. Det gör du enklast genom att ta små pauser då du fokuserar på din andning, gå på massage, meditera eller träna.

Slipp suget efter kolhydrater – med kolhydrater

Du kan också förebygga suget efter snabba kolhydrater genom att ladda på med mer komplexa kolhydrater som du hittar i linser, bönor, fullkornsprodukter och grönsaker. Testa också att tugga tuggummi, det kan hjälpa, men om du är en av dem som drabbas av strulig mage vid PMS är det inte en så god idé.

För många hjälper det att äta lite av det de blir sugna på, till exempel en liten bit choklad. Att däremot avstå helt kan göra att suget byggs upp mer och mer. Se också till att äta regelbundet och hoppa inte över måltider de dagarna då du vet att du är extra känslig för sötsug.

Du får helt enkelt prova dig fram och se vad som fungerar bäst för just dig. Kanske är det att bara ge dig hän.

Foto: IBL

Läs mer:

Därför får du PMS – och här är metoderna som funkar!

Så blir du vän med din PMS

Så är det att ha PMS – här är 11 vanliga situationer

 

Mest läst