Över 80 procent av alla kvinnor i fertil ålder har någon typ av psykiska besvär före mens. Nedstämdhet, oro, humörsvängningar, trötthet och minskad energi är de vanligaste PMS-besvären. Men för 3-5 procent av alla kvinnor i fertil ålder blir det värre än så. De lider av PMDS – en ännu svårare variant av sjukdomen.

Vid PMDS har man minst fem symtom av följande – nedstämdhet, irritabilitet, humörsvängningar, ångest och oro, minskat intresse för dagliga aktiviteter, koncentrationssvårigheter, trötthet och minskad energi, aptitförändringar, störd nattsömn, känsla av kontrollförlust, bröstspänning eller svullnad – varav minst ett av dem ska vara bland de fem första. Besvären ska uppkomma före mens och försvinna när mensen kommer. En odiagnostiserad sjukdom leder ofta till problem på både arbetsplatsen och i hemmet och kan leda till oönskade konflikter i nära relationer.

– Vi ska inte behöva skämmas över att vi har PMS. Det är inte vårt fel, och det är inget vi kan ”ta oss samman” för att slippa. Att vi beter oss som vi gör beror på att vi är känsliga för vissa hormoner, precis som allergiker är känsliga för vissa ämnen. Och vi skulle ju aldrig säga ”kom igen, skärp dig nu!” till en pollenallergiker som sitter och snörvlar på gräsmattan! säger Ulrike Braun, psykolog och författare till PMS! Få hjälp med KBT i en intervju.


10 viktiga saker att veta om PMDS

  • För många kan PMS och PMDS uppkomma efter 30 eller efter barnafödande.
  • Många som diagnostiseras med depression eller utmattningssyndrom lider i själva verket av PMDS – så illa är det.
  • Det tar otroligt mycket energi att klara av en vanlig dag när känslorna svänger med extrem fart. Saker man i vanliga fall klarar utmärkt kan kännas övermäktiga när man har PMDS.
  • Det finns i dagsläget inget botemedel, bara symtomlindring. Tyvärr. Men det forskas på det.
  • Stress, snabba kolhydrater, tuff träning – eller ingen rörelse alls – kan förvärra symtomen.
  • Du som lever nära någon med PMDS bör ha koll på deras menscykel – och ha extra tålamod och förståelse då.
  • PMDS kan ge sig till känna redan två veckor före mens.
  • Är man hårt drabbad kan man behöva styra hela sitt liv efter menscykeln. Så ta det inte personligt vid avslag eller återbud. Det är helt enkelt övermäktigt just då.
  • Räknar man med en veckas PMDS, resulterar det i ett genomsnitt på 7,7 år under en livstid! Inte så upplyftande siffror. Tänk dig själv.
  • Choklad innehåller ämnen som lindrar smärtan vid mens. Dessutom ökar det må bra-hormonet serotonin i hjärnan, och – minskar stresspåslag och ökar lugn- och ro-känslorna. Så det finns faktiskt gott om vetenskapligt stöd för att unna sig ordentligt.

Läs mer:

Därför får du PMS – och här är metoderna som funkar

11 situationer (och reaktioner) som känns helt rimliga när du har PMS

Så blir du vän med din PMS – expertens bästa tips

Bildkälla: IBS

Mest läst