0:26

Efter reklamen: Bahar Pars i #taggaensyster

(0:26)

Att ha en syster eller flera kan vara både jobbigt, kul och lärorikt – och det finns det stöd för i forskningen med. Man ser nämligen att systrar gör att man utvecklas mentalt på ett positivt sätt, och det finns många fördelar med att ha en stora- eller lillasyster.

– De hjälper en att utveckla sociala färdigheter, som kommunikation, att kunna kompromissa och att kunna förhandla, säger Alex Jensen, assisterande professor på Brigham Young University, och fortsätter:

– Varje syskonbråk, även om det är ett litet, kan bidra till hälsosam utveckling.

Lady Gaga om psykisk ohälsa – 7 starka och viktiga citat

En syster hjälper din mentala hälsa

En studie från 2010 visar att systrar gör att man får bättre mental hälsa och bättre självförtroende.

– Vad vi vet visar på att att systrar spelar en roll i att man får bra mental hälsa, och senare i livet gör de ofta mer för att familjerna ska hålla kontakt med varandra efter att föräldrarna gått bort, säger forskaren Alex Jensen.

Systrar gör att du får bättre medkänsla

Att ha en syster gör också att man blir en snällare och mer givmild person. Systrar främjar positiva sociala beteenden som att visa medkänsla och altruism.

– Även om man bråkar en del, så länge man visar kärlek, så väger det positiva tyngre. Om syskon bråkar så måste de hantera sina känslor. Det är en viktig egenskap som man har med sig senare i livet.

Professorn krossar myterna om kaffe – det stämmer inte om drycken

En syster gör att du lär dig kommunicera

Killar som växer upp med systrar är bättre på att kommunicera med kvinnor än de killar som vuxit upp utan syskon eller med bara bröder.

– En del forskning menar att ha ett syskon som har ett annat kön än en själv har många fördelar när man blir vuxen. Många av syskonparen blir närmare varandra under tonårsåren för att de blir bra källor till information om det motsatta könet.

En syster lär dig att vara självständig och ambitiös

En undersökning gjord 2009 visar att personer som växte upp med minst en syster är mer beslutsamma och självgående än de som växte upp med bröder.

– Det handlar om viljan att vilja bli bättre varje gång, att kämpa mot mål. Det verkar sannerligen som att det är något med familjekonstellationer med ett antal tjejer som leder till med uppmuntran att prestera och vara självgående, säger Tom Cassidy på University of Ulster.

Mammor som får massage regelbundet är snällare och gladare

Källa: Huffington Post.

Utvald läsning

Femina