Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Från A till Ö – detta kanske du inte visste om dina bröst

23 maj, 2022 
AvMalin Roos
FotografTT
Lökar, pattar, brön och behag, smultrontuttar, taxöron och bomber.
Ratta in Tokyo och ratt-a-ratt-a-raa.
Men visste du varför det heter mammografi, egentligen – och vill du ens veta vad häxmjölk är?
Femina ger dig bröstens ABC.
Annons
Bh-skolan med FeminaBrand logo
Bh-skolan med Femina

A - Amma

Amma eller inte amma, offentligt eller ej? Möjligen är den stundom hätska debatten om amning ett bevis för att vi har det väldigt bra i Sverige. Att det finns positiva effekter av bröstmatning må så vara, men många av de rön som lyfts av förespråkarna saknar vetenskapligt stöd och bidrar till att skamma mamman, som kanske inte ens kan amma.
Tipset är lyssna på din egen kropp och dina bröst.

Nybliven mamma ammar sin bebis.

B - Bristningar

När brösten växer snabbare än huden hinner med kan du få strimmor och streck på tuttarna. Det är inget farligt, väldigt vanligt och hudbristningarna brukar synas mindre med tiden.

Annons

C - kupa

I många år slutade behåSsAa-alfabetet efter C. I dag kan du få upp till S-kupa. Men varje märke har sin egen storleksguide och storleken kan även variera mellan olika modeller från samma märke. Slutsats: Ta siffror och bokstäver med en nypa salt och testa dig fram.

D - Dekolletage

Från franskans décolleter som betyder skära och syftar på urringningen på ett kvinnoplagg. En klyfta som skapade stor uppmärksamhet var prinsessan Madeleine som med sin röda sidenblåsa på Nobelfesten 2002 fick de konservativa etikettpoliserna att gapa och kalla klänningen för ”Baywatch”.

Prinsessan Madeleines dekolletage på Nobelfesten 2002 skapade moraldebatt.

E - Erogen zon

Erogena zoner är de ställen på kroppen där huden är tunn och det finns en stark koncentration av nervtrådar. Hela kroppen, både på män och kvinnor, kan vara en erogen zon men uppfattningen om de kvinnliga brösten som erogena är en social norm i västerländska kulturer.

Annons

F - Full Patte

Humorserie i SVT som blev komikern Bianca Kronlöfs genombrott och som drev med traditionellt manliga och kvinnliga könsroller. Var premiäråret 2014 nominerad som bästa humorserie på Kristallgalan och tog året efter hem priset för säsong 2. Bianca gjorde Full Patte tillsammans med sin syster Tiffany och tv-serien följdes upp med scenföreställningen Slå pattarna i taket. Sedan dess har Bianca Kronlöf dessutom blivit Feminas profil.

HÄR kunde det se ut när karaktären Snubben var i gång.

G - Galaktorré

... eller rinnande bröst är bröstmjölksutsöndring från bröstvårtan som sker utan koppling till graviditet eller amning. Häxmjölk är en vätska som kan komma från nyfödda barns bröst på grund av hormoner de fått via navelsträngen från modern.

Annons

H - Hängpattar

Det finns inga muskler i brösten. De består till största delen av fett, bröstkörtlar, bindväv och ligament. Man får inte hängiga bröst av amning, däremot kan den viktuppgång som naturligt nog följer av graviditeten få ligamenten som håller upp hela härligheten att tänjas.

I - Implantat

Bröstoperation med implantat är en av de vanligaste plastikoperationerna för kvinnor. Kan användas vid rent kosmetiska ingrepp som bröstförstoringar men även för att rekonstruera ett förlorat bröst på grund av cancersjukdom.

J - Jené Luciani

”Bröstexpert” kan ju te sig som en liten udda titel men efter boken The Bra Book från 2009 har författaren Jené Luciani blivit uppringd för att bedöma Hollywood-kändisars byst. ”Rihannas? De passar henne fint.” Men hon har också gått ut och fördömt ovetenskapliga studier om att kvinnor som använder bygel-bh löper större risk att drabbas av cancer.

K - Klåda

En bh med spets kan klia och svamp i veck på kroppen där hud ligger mot hud är inget ovanligt. Dessutom är brösten ett av de områden på kroppen som har mest talgkörtlar med följden att finnar och knottror på och runt brösten kan dyka upp.

Annons

L - Lika olika

Några är stora, några är små men våra bröst är sällan identiska. Det är ofta det vänstra som är större. Dessutom kan dina bröst variera i storlek under din menstruationscykel. Om du däremot plötsligt märker att det ena bröstet är större eller mindre bör du kolla upp det.

M - Mammografi

Av och till hojtas från olika hörn om att undersökningen borde heta bröstografi eller kvinnografi, eftersom inte alla bröstbärare är mammor. Men ordet mammografi kommer från det latinska ordet för kvinnobröst som är mamma eller mammae.

Viktigare att fokusera på att var nionde kvinna i Sverige drabbas av bröstcancer och att 80 procent lever tio år efter att de fått en bröstcancerdiagnos. Så gå på mammografi när du blir kallad!

N - Nip slip

Lady Gaga har gjort det, Rihanna och Tara Reid likaså. Alltså, råkat visa bröstvårtan på catwalken. En som däremot inte var beredd var Janet Jackson som mitt under den direktsända Super Bowl-finalen 2004 och inför miljoner tv-tittare fick korsetten bortryckt av Justin Timberlake .

Annons

Över 200 000 amerikaner framlade protester till ansvariga tv-bolaget CBS som fick böta en halv miljon dollar för Nipplegate.

Janet Jackson blottade med hjälp av Justin Timberlake bröstet under Super Bowl 2004.

O - Oxytocin

Oxytocin är ett peptidhormon som huvudsakligen utsöndras från hypofysen i hjärnan och frigörs vid hudnära beröring och värme. När barnet suger på bröstvårtan stimuleras produktionen av oxytocin som leder till mjölksekretion.

P - Push up

På en push-up är bygeln låg i mitten och högre på sidan med effekten att bysten trycks mot mitten och en klyfta bildas. Till skillnad mot balconetten som lyfter underifrån.

Q - Q-med

På Våren 2010 kom upprepade rapporter om att bröstförstoringsmedlet Macrolane inte bara försvårade tolkningen av mammografibilder, produkten kunde också orsaka knölar i brösten som gav onödig utredning och oro. Börsnoterade företaget Q-med som stod bakom produkten tvingades lägga ned tillverkningen.

Annons

R - Ratta in Tokyo

Någon gillade att spela innebandy, andra kasta frisbee och så fanns det killarna på skolgården som tyckte om att ”ratta in Tokyo” på klassens flickbröst.

Jättekul, inte. Berra från Sällskapsresan aka Sven Melander och hans polare Robban gillade att ratta in.

S - Sillisar

Slang för silikonbröst.

T - Topless

Enligt viktoriansk tankevärld är kvinnobröst en lika intim kroppsdel som könsorganet och bör av samma skäl skylas. På 1950-talet skapades dock en ny trend när Birgitte Bardot bytte baddräkt mot bikini – och snart kastades överdelen helt. Att visa tuttarna är fortfarande ett brott i många länder men i Sverige var toppless-trenden stark på 80-talet.

U - Ulla Jacobsson

Hon dansade en sommar är en svensk klassiker från 1951. Arne Mattsson regisserade och huvudrollerna spelades av Folke Sundquist och Ulla Jacobsson, eller rättare sagt Ulla Jacobssons bröst. Scenerna där skådespelaren blottade sina behag vållade sån moralpanik över världen att USA:s president Lyndon Johnson begärde en utredning om svensk pornografi samtidigt som domstolar i hela väst försökte stoppa filmen. ”Den svenska synden” var född.

-

V - Vårta

Kan vara stora, kan vara små och är inte sällan olika. Mellan 10 och 20 procent har inåtvända bröstvårtor och mellan två och sex procent av kvinnor har en tredje eller fjärde bröstvårta.

Annons

W - Wet t-shirt

Miss Wet t-shirt är precis var det låter. En ”skönhetstävling” som gick ut på att kvinnor skulle visa upp sig i en oftast vit t-tröja, utan bh och få vatten hällt över sig före extra transparens. Uppstod ofta på charterresor och alltid med män i juryn.

X - Xyloacain

Smärtstillande salva som kan användas vid såriga bröstvårtor.

Y - Yppig

Googla yppig och du får upp bilder på Marilyn Monroe och Anita Ekberg.

Z - Zorns kullor

Sandhamn, 1906.

I konsten har det historiskt sett varit fullt legitimt att exponera kvinnokroppen, Antikens och renässansen dräller av nakna flickor (som ofta har brösten för högt upp eftersom konstnärerna bara visste hur en naken kvinna såg ut i fantasin).
Men här har det blivit bakslag. 2013 lät riksdagens dåvarande vice talman Susanne Eberstein plocka ned en 1700-talsmålning med blottade kvinnobröst från väggen i gästmatsalen i riksdagshuset åberopandes ”en feministisk fråga” - och 2015 fick Konsthallen Fotografiska i Stockholm ett Facebookinlägg med en Zorn-kulla på bild stoppat av censuren.

Annons

Å - Ångest

Nej, man kan inte älska sina bröst varje dag.

Ä - Älskade

Men jo, det är såklart bättre att omfamna de bröst man har.

Ö - Östrogen

Män och kvinnor utvecklar bröst ur samma embryologiska vävnad, att just kvinnors bröst fortsätter att växa beror på kvinnans könshormoner, främst östrogen. Då och då påstås att vissa livsmedel och kosttillskott som är rika på östrogen och protein kan gör dina bröst större och fastare. Det är inte sant. Solrosfrön kan för all del vara bra att stoppa i sig, men det kommer inte ge dig större (eller mindre!) bröst.

Skaffa vårt nyhetsbrev!

Håll dig uppdaterad om det senaste inom resor och äventyr. Vi skickar dig tips och råd om hur du får den perfekta resan!

Annons