Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Här är smågodiset som innehåller löss (jo, det är sant)

29 mar, 2021 
AvMinna Wallén-Widung

Gillar du smågodis? Då har du med största sannolikhet ätit ganska många löss i dina dagar – utan att veta om det.

Annons
19 godissorter som avslöjar att du är gängets pensionärBrand logo
19 godissorter som avslöjar att du är gängets pensionär

I Sverige äter vi drygt 15 kilo godis per person och år. Men hur bra koll har vi egentligen på vad alla sötsaker vi stoppar i oss faktiskt innehåller? De flesta godissorter i hyllan innehåller olika typer av tillsatser och ett som sticker ut lite extra är färgämnet E 120.

Så framställs färgämnet E 120 av löss

E 120, även kallat karmin eller karminsyra, framställs nämligen av torkade honor av koschenillsköldlusen. När lössen torkas och krossas får man ett fint pulver med röd färg, vilket sedan kan användas som färgämne.

Den här metoden för att färgsätta olika saker har använts i hundratals år, och på 1500-talet fick det stor kommersiell spridning då spanjorerna tog kontroll över handeln. På 1700-talet lär Carl von Linné ha intresserat sig för metoden, och gjorde ett misslyckat försök att börja odla lössen även här i Sverige.

Annons
Närbild på ett gäng koschenillsköldlöss som odlas för att användas som färgämne i bland annat livsmedel och godis.
Så här ser koschenillsköldlusen ut på nära håll.

Här finns färgämnet E 120 – karmin

Karmin kan användas till att färga bland annat tyger och garner, men används också flitigt inom livsmedelsindustrin. Om du letar i innehållsförteckningen på förpackningen till exempelvis salami och fiskrom och upptäcker att det står E 120 – ja, då vet att produkten innehåller lite krossade löss.

Ämnet används också för att exempelvis ge Campari dess röda färg, och många blodröda läppstift innehåller också karmin.

Koschenillsköldlöss som har torkats och krossats och bildat ett rött pulver som används som färgämne i en mängd livsmedel.
När lössen har torkats och krossats blir de till ett klarrött pulver.

Godis som innehåller löss

Och så var det det här med godiset. Många av våra vanligaste godissorter innehåller faktiskt just E 120. Här listar vi sex av dem!

Annons

1. Ahlgrens bilar

De älskade små godisbilarna kommer som bekant i tre färger. Och de rosa har färgats med hjälp av – just det, karmin. Alltså löss. De gröna bilarna får sin färg från E 141, som utvinns ur bland annat gräs.

En påse med Ahlgrens bilar.

2. Geléhallon

Klassikern geléhallon är ett måste i mångas godispåsar. Och japp, även de får sin färg från de små lössen.

Röda geléhallon i närbild.

3. Zoo-godisar

De små klarröda och sega godisarna Zoo brukar vara en favorit bland många barn (och vuxna med för den delen). Men vad de flesta inte vet är att den härliga röda färgen kommer från karmin.

Annons
En ask med Zoo-godisar mot en blå bakgrund.

4. Gott och blandat

Gott och blandat är en gammal trotjänare i godishyllan. Styrkan med påsen är att här finns något för alla smaker, men vi gissar att de flesta Gott och blandat-fantaster inte har en aning om var de röda godisarna får sin färg ifrån.

En påse med Gott och blandat.

5. Polkagrisar

Polkagrisar är inte bara goda att äta som de är, de passar också utmärkt att använda som smaksättning i olika bakverk och desserter. Men visste du att de röda ränderna har fått sin färg från karmin?

Annons
Polkagrisar i närbild.

6. Hallonbåtar

Även de älskade hallonbåtarna får sin röda färg från koschenillsköldlusen.

Annons