Påsen med Twist är för många en lika självklar av julmyset som Aladdin-asken, julmusten och julskinkan.

Men den som minns tillbaka på hur Twist såg ut under uppväxten minns kanske en helt annorlunda godiskombination – den har nämligen förändrats radikalt genom åren.

När påsen först lanserades i Norge 1958 innehöll den 18 olika praliner, men vid den svenska premiären året därpå var den nedbantad till 13 bitar. I dagens Twistpåse är det bara Cocos och Lakris som var med i originalpåsen – även om ingen av dem fanns med i den första svenska upplagan.

Twistpåsen 1959

Romkräm
Krusbärskräm
Mjölkmandel
Nougat
Smörmandel
Spansk nougat
Mjölkchoko
Nötkola
Engelsk kola
Karamell, mandelkudde
Karamell, nougat
Mjölkchoklad
Symfoni

Förändringarna i Twist genom åren

1960 kom Lakritskolan, Kexnougat, Punsch och Fransk nougat med i påsen – och Fransk nougat är med än i dag.

Genom åren har smaker som Twistdajm, Skotte, Mocca, Äggtryffel, Spansk nougat och Rullkola kommit och gått.

Eftersom Twist har så många år på nacken har praliner både kommit och försvunnit under i flera omgångar, och också bytts ut mot snarlika alternativ. Kokoschokladen har funnits både i form av Co-Co och den nuvarande Cocos, och karamellpraliner har dykt upp både som Caramello och Caramel.

Sedan 2010 har påsen haft ungefär samma innehåll, med följande bitar: Nötti, Lakris, Caramel, Cocos, Japp, Chocolate Toffee, Marsipan, Fransk Nougat, Nougat Crisp, Golden Toffeee, Daim. 2017 adderades pralinerna Eclairs och Banan, och man gick från 11 till 13 olika bitar.

Men det är inte bara innehållet som varierat – Twist ser inte ut som den brukade heller. När den kom på 50-talet var det inte ens en påse, utan en fin rund burk.

I början kom Twist i burk.

Burken byttes sedan ut mot en förlaga till den påsen vi känner igen i dag. Hela tiden har den behållit det USA-flörtande namnet och den tillhörande "twistade" formen.

En tidigt Twist-påse.

Den varianten påminner mycket om hur påsen ser ut i dag.

Dagens Twist-påse.

Läs mer:

Quiz: Vilken Aladdinpralin är du?

Beskedet: Så blir Aladdinasken i år

Du kan ha ätit chokladen på fel sätt – i hela ditt liv