Patrick och Hannah Ekwall hemma i trädgården

Foto: Anton Enerlöv
Så tar du dig igenom sorg - psykologens tips
Slå på ljud

På ett ögonblick förbyttes den härliga semesterkänslan mot oro.

Paret Ekwall och deras dotter Tindra hade en härlig dag på stranden. Plötsligt råkade Tindra stöta emot sin mammas ena bröst. Hannah kände att det ömmade och undersökte sitt bröst närmare. Där var den. Knölen.

– Den var som en liten fryst ärta. Jag blev livrädd och tänkte direkt på cancer. Men sen lyckades jag förtränga det och vi fortsatte vår semester. Efter några månader reagerade jag på att knölen hade blivit större och förstod att jag måste kolla upp den, berättar Hannah Ekwall, 38, som driver egen frisersalong och är gift med sportprofilen Patrick Ekwall.

Beskedet som förändrade allt

Några dagar innan bokat återbesök fick Hannah ont i armhålan och insisterade på att få träffa läkaren tidigare. Hon var inte så orolig eftersom hon fått preliminära besked om att det förmodligen var en körtel i bröstet som var infekterad.

– När jag kom dit hade de precis fått mina provsvar. Läkaren såg på mig och berättade att jag har bröstcancer. Det var fruktansvärt. Jag trillade ihop på golvet och sa att de måste ringa min man, berättar Hannah i en intervju med Cancerfonden som Femina fått ta del av.

Hela familjen Ekwall samlad

Familjen Ekwall var på semester när Hannah upptäckte sin knöl i bröstet.

Foto: Anton Enerlöv

Det värsta är ovissheten

Patrick Ekwall, 54, satt vid köksbordet när telefonen ringde. Det var en sköterska som sa: ”Hannah har fått bröstcancer. Du måste komma hit.”

– Jag satt i bilen på några sekunder och åkte mot sjukhuset. Tankarna rusade: Varför var jag inte där när hon fick beskedet? Vad kommer hända nu? Ska Hannah dö?

– Det värsta är ovissheten och känslan av att helt förlora kontrollen. Det är inte min starkaste gren, medger Patrick.

Att förlora någon man älskar

Paret minns de följande dagarna som ett vakuum. Hannah fick genomgå en screening av kroppen för att se om cancern hade spridit sig. Och än en gång tvingades familjen leva i ovisshet, i väntan på provsvar.

– Jag vet hur det är att ta farväl av någon man älskar. Min pappa gick bort i lungcancer för 14 år sedan. När jag fick mitt cancerbesked var jag livrädd att det skulle gå för mig, som det gick för pappa. Hans knöl satt på samma ställe som min fast i lungan, berättar Hannah Ekwall.

Familjen Ekwall

  • Gör: Hannah driver frisörsalongen Etoile Hair. Patrick är sportjournalist, krönikör, driver eget klädföretag och gör två podcasts.
  • Ålder: Hannah är 38 år, Patrick 54.
  • Familj: Barnen Tindra, 6, och Patricks dotter Wilma, 20.
  • Bor: I Bromma.
  • Bästa familjeaktivitet: Resa och uppleva världen tillsammans, bygga lego och mysa hemma framför en bra film.

”Nu ska skiten bort!”

Hon fortsätter:
– Jag träffade en onkolog som var helt fantastisk. Hon peppade mig så mycket och berättade om hur behandlingen skulle gå till, steg för steg. Det gjorde mig trygg att veta att läkarna hade en plan för allt. Min prognos är god. För 20-25 år sedan såg det helt annorlunda ut. Tack vare forskningen har jag goda chanser att överleva.

Hannah Ekwall med dottern Tinda

”Min mamma har lite cancer. Men snart växer håret ut igen” svarade sexåriga Tindra när en kompis undrade vad som hänt med Hannahs hår.

Foto: Anton Enerlöv

Maken Patrick som var närvarande i varje steg, men likväl stod vid sidlinjen på ett sätt han bara tvingades acceptera, var stolt över hustruns urkraft i det akut svåra.

– När Hannah började sin cytostatikabehandling var hon otroligt målmedveten och tog en dag i taget. Jag beundrar verkligen hennes viljestyrka, säger han.

”Snart växer mammas hår ut”

Efter ett tungt besked kom äntligen goda nyheter. Cancern hade inte spridit sig. Hannah påbörjade sin behandling med kemoterapi. På grund av smittorisk för covid-19 tvingades hon gå dit ensam.

När Hannah Ekwall kom hem från sin första behandling mådde hon riktigt dåligt.

Då blev deras sexåriga dotter Tindra rädd och sa att hon ville att allt skulle vara som vanligt.

– För några dagar sedan frågade Tindras kompis varför Hannah inte har något hår. Tindra svarade: ”Min mamma har lite cancer. Men snart växer håret ut igen.” Det lät så enkelt och självklart när hon sa det, säger Patrick.

Ett enormt stöd

Paret bestämde sig tidigt för att de skulle vara öppna med Hannahs diagnos, men var samtidigt måna om att äga sin egen historia.

– Vi berättade för våra följare på sociala medier om vad vi går igenom och fick ett enormt gensvar. Många kvinnor med cancer hörde av sig till Hannah för att stötta och dela med sig av sina egna erfarenheter. Och många män med flickvänner eller fruar i samma situation hörde av sig till mig. Det värmde verkligen, berättar Patrick.

Hannah Ekwall med dottern Tindra

Familjen Ekwall har delat sin berättelse med Cancerfonden och startar samtidigt en insamling till förmån för forskning.

Foto: Anton Enerlöv

Hannah håller med och fyller i:

– Det är fantastiskt vilka starka band man kan få med någon som man aldrig har träffat. Jag får mycket tröst av det. Det har också stärkt mig att kunna hjälpa andra. En kvinna hörde av sig för ett tag sedan och berättade att hon hade känt en knöl i bröstet. Men hon vågade inte kolla upp det. Jag peppade henne att gå iväg till läkaren och det visade sig att det var bröstcancer. Nu genomgår hon samma behandling som jag och vi hörs ibland för att fråga hur den andra mår.

En hatkärlek till cytostatika

Hannah Ekwall har genomgått fyra cytostatikabehandlingar hittills och har förmodligen sju kvar. Sen återstår operation i slutet av sommaren. Hon berättar att smärtan i bröstet och armhålan försvann redan några dagar efter första dosen.

– Jag har en hatkärlek till cytostatika. Jag mår skit av behandlingen, men den funkar. Det är en underbar känsla att knölen blir mindre och mindre. I dag var jag på mammografi och då såg de att tumören var borta. Till och med håret börjar växa ut lite, säger Hannah, frisören, och stryker sig över huvudet.

– Ja, du är som en kiwifrukt på skallen, skrattar Patrick kärleksfullt.

Fina ögonblick – här och nu

Att gå igenom en cancerbehandling är att tvingas ta en dag i taget. Hannah och Patrick Ekwall beskriver tillvaron som en bergochdalbana. Vissa dagar orkar Hannah knappt ta sig upp ur sängen och andra dagar upplever hon en enorm lycka i nuet och tacksamhet över allt som är bra. Precis som alla andra som kämpar mot cancer vet inte familjen Ekwall hur det kommer att sluta. Men de lever på hoppet.

– När Hannahs hår växt ut och knölen är helt borta har vi lovat Tindra att fira med restaurang och hotell. Till dess försöker vi att verkligen njuta av varje fint ögonblick tillsammans.

Patrick och Hannah Ekwall

Gensvaret har varit enormt sedan de berättade om Hannahs sjukdom. "Många män med flickvänner eller fruar i samma situation hörde av sig", berättar Patrick Ekwall som blev varm av stödet.

Foto: Anton Enerlöv

Hannah och Patrick Ekwall har valt att berätta sin historia för Cancerfonden och samtidigt starta en insamling till förmån för cancerforskningen.

– Jag hade ingen aning om att så många som 20 kvinnor bara i Sverige, drabbas av bröstcancer varje dag. Det är klart att vi är oerhört tacksamma för de framsteg som ligger till grund för den behandling som Hannah får, säger Patrick Ekwall.

Text: Emma Sandanam

Foto: Anton Enerlöv

Familjen Ekwalls insamling

Patrick och Hannah Ekwall har i samband med den här publiceringen startat en insamling till stöd för cancerforskningen. Här kan du ge ditt bidrag: https://www.cancerfonden.se/insamlingar/hannah-och-patrick-ekwall

Läs mer:

Maria, 45: ”Fyrtio procent av hela mitt liv har påverkats av mens”

Sandra, 29, fick ställa in sitt bröllop två gånger på grund av cancern

Josephine Bornebusch: ”Jag har gråtit över jobb sen jag var 13”

Mest läst