Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Här är det allra smutsigast på flygplatsen

10 sep, 2018 
AvAnaïs González Cruz
På flygplatsen passerar tusentals människor varje dag – och med dem miljoner fripassagerare. Vi pratar såklart om bakterierna! Men det är faktiskt inte på toaletten som du hittar flest bakterier, tro det eller ej.
Annons

Miljöer där människor ständigt är i rörelse är ofta riktiga bakteriehärdar. I kollektivtrafiken eller på kontor sprids bakterierna snabbt, för att inte tala om stora flygplatser. Bara på Arlanda flygplats, som anses vara rätt liten jämfört med andra internationella flygplatser, passerar cirka 26 miljoner resenärer om året.

Men var på flygplatsen finns det egentligen flest bakterier? Och nej, det är faktiskt inte på toaletten som du kanske tror. En ny finsk studie pekar nu ut en helt annan (och rätt otippad) plats som den allra smutsigaste.

Mitt under influensasäsongen samlades prover in från ytor som ofta vidrördes av resenärerna på flygplatsen Helsingfors–Vanda. Resultaten visade att plastbrickorna i säkerhetskontrollen överlägset bar på flest virus och bakterier. Så mycket som hälften av brickorna testade positivt för influenza A och rhinoviruset, som orsakar förkylning. Ett icke-poröst material såsom plast förlänger också virusens livslängd.

Annons

Dessa brickor cirkulerar med hög frekvens bland resenärerna och greppas ofta med hela handflatan i ett fast grepp”, konstaterar man i studien.

På toaletterna upptäcktes de två virusen inte alls – men det är inte särskilt förvånande, menar forskarna. På offentliga toaletter är de flesta noggranna med handhygienen och försöker dessutom begränsa vad de rör vid så mycket som möjligt.

Ska du ut och resa snart? Kom ihåg att sprita händerna eller tvätta dem så snart du passerat säkerhetskontrollen!

Läs även:

Foto: IBL//Shutterstock

Källa: CBS58 

Vill du få en regelbunden dos av inspiration?

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste modetrenderna och skönhetstipsen samt kulturvärlden. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons