Miljöer där människor ständigt är i rörelse är ofta riktiga bakteriehärdar. I kollektivtrafiken eller på kontor sprids bakterierna snabbt, för att inte tala om stora flygplatser. Bara på Arlanda flygplats, som anses vara rätt liten jämfört med andra internationella flygplatser, passerar cirka 26 miljoner resenärer om året.

Men var på flygplatsen finns det egentligen flest bakterier? Och nej, det är faktiskt inte på toaletten som du kanske tror. En ny finsk studie pekar nu ut en helt annan (och rätt otippad) plats som den allra smutsigaste.

Mitt under influensasäsongen samlades prover in från ytor som ofta vidrördes av resenärerna på flygplatsen Helsingfors–Vanda. Resultaten visade att plastbrickorna i säkerhetskontrollen överlägset bar på flest virus och bakterier. Så mycket som hälften av brickorna testade positivt för influenza A och rhinoviruset, som orsakar förkylning. Ett icke-poröst material såsom plast förlänger också virusens livslängd.

Dessa brickor cirkulerar med hög frekvens bland resenärerna och greppas ofta med hela handflatan i ett fast grepp”, konstaterar man i studien.

På toaletterna upptäcktes de två virusen inte alls – men det är inte särskilt förvånande, menar forskarna. På offentliga toaletter är de flesta noggranna med handhygienen och försöker dessutom begränsa vad de rör vid så mycket som möjligt.

Ska du ut och resa snart? Kom ihåg att sprita händerna eller tvätta dem så snart du passerat säkerhetskontrollen!

Läs även:

Här är de 10 smutsigaste platserna i ditt hem

Så klarar du flygresan med barn – här är tipsen som underlättar

Den här platsen ska du välja om du vill sova på flyget

Foto: IBL//Shutterstock

Källa: CBS58 

Se mer inspirerande innehåll från oss på Femina: