Rökning har effekten att dela in människor i vi och dem. Vi som inte röker, mot dem som gör det. Icke-rökare tenderar att reta sig på röklukten och rökares regelbundna pauser, medan rökare inte sällan stör sig på icke-rökarnas klagande och moraliserande.

Läs även Ny studie: Passiv rökning i barndomen ökar risken för ledbesvär

Och nu ska det bli ännu värre. Det japanska företaget Piala Inc har nyligen fått nya regler gällande semesterdagar. Nu ska de som inte röker belönas med sex extra semesterdagar per år, eftersom chefen har kommit fram till att de många och långa rökpauserna i slutet av året uppgår till ungefär så mycket.

Till saken hör att företaget är beläget på våning 29, vilket gör att den som vill röka måste ta sig till bottenplan. Det gör att pauserna ofta bli runt 15 minuter långa, och räknat över ett år är det ganska mycket paustid som rökarna får tillgodoräkna sig, som ickerökarna går miste om.

Läs även Så slutar du röka för gott – här är 5 tips till ett rökfritt liv

Initiativet startade med en bekymrad icke-rökare som kom med förslaget via ett meddelande i idélådan, skriver brittiska Telegraph.

Nu hoppas företagets vd, Takao Asuka, att de nya reglerna inte bara kommer göra icke-rökarna nöjda, utan även uppmuntra rökare att sluta röka och på så sätt förbättra hälsan.

– Jag hoppas kunna uppmuntra de anställda att sluta röka genom att sporra dem, snarare än att straffa och tvinga, sa han till Kyodo News.

I nuläget har förändringen gjort att fyra anställda har slutat röka, tillägger Takao.

Läs även 7 coola hem du kan hyra på semestern – designade av kända arkitekter

Artikeln publicerades först på Cafe.se.