Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Irriterande svärföräldrar? Så hanterar du enklast situationen

19 mar, 2019 
AvEmma Castman
Irriterande svärföräldrar? Så hanterar du enklast situationen
Hur gärna man än vill att relationen till sina svärföräldrar ska fungera är den inte alltid självklar. Här är fyra tips på saker att göra för att få förhållandet till sin partners föräldrar att i alla fall fungera någorlunda.
Annons

Har du en tendens att bli mer eller mindre galen på dina svärföräldrar? Era värderingar krockar, ert sätt att vara på skiljer sig enormt – och er personkemi matchar inte överhuvudtaget. Varje gång ni ses känner du frustrationen växa, och vare sig du vill eller inte går ilskan – och besvikelsen – till slut ut över relationen till din partner.

Att acceptera att bli behandlad hur som helst är så klart inte okej, men för att få relationen till svärföräldrarna att fungera gäller det att dra sitt strå till stacken och göra vad man kan för att lösa problemet. Både för sin egen och sin partners skull.

Kom överens med dina svärföräldrar – fyra tips:

1. Varför ser relationen ut som den gör?

För att kunna lösa situationen gäller det att först identifiera var skon klämmer. Handlar det bara om dålig personkemi eller tycker du att din partners föräldrar inte släpper in dig i gemenskapen? Bara genom att komma på vad det är som ligger till grund för problemet blir det enklare att hitta ett sätt att hantera det på.

Annons

2. Lätta ditt hjärta

När du har identifierat problemet är det viktigt att du lättar ditt hjärta och pratar med din partner om vad du tycker är jobbigt. På så sätt kan ni tillsammans angripa problemet och jobba för en bättre relation. Berättar du inte om hur du upplever situationen finns dessutom risken att din respektive inte alls förstår problematiken och i stället känner dig besviken på ditt sätt att vara gentemot hens föräldrar.

3. Var tydlig och sätt gränser

Har din partners mamma eller pappa en tendens att i tid och otid komma förbi utan förvarning och ständigt envisas med att komma med smarta lösningar på era problem? Då är det inte mer än rätt att säga ifrån och sätta gränser. Alla relationer vinner på tydlighet, och gränsdragning behöver inte alls vara lika med konflikt. Många gånger förstår inte folk i ens närhet att deras sätt att vara på kan upplevas negativt utan tror att de är hjälpsamma.

Annons

Känner du dig inte helt bekväm med att ta upp det här med dina svärföräldrar? Be din partner att ta ett snack med dem i stället. Ni är som sagt ett team och gränsdragningen är för allas bästa. Kom bara ihåg att hur mycket du än ogillar dina svärföräldrar är det aldrig en bra idé att snacka skit om dem inför din partner. De är fortfarande hens föräldrar, och det måste du respektera.

4. Oavsett vad – visa respekt och var positiv

Har du gång på gång försökt få relationen att fungera men utan vidare resultat? Acceptera att ert förhållande inte kommer att göra en radikal vändning – och godta att det är okej att fejka ett härligt bemötande när ni ses. För det är det. Visa respekt och var positiv – hur mycket det än tar emot. På så sätt kan du hålla huvudet högt och känna att du har gjort vad du har kunnat. Efter ett tag brukar ens positiva förhållningssätt dessutom smitta av sig – och om inte är det i alla fall inte du som ska skämmas.

Foto: TT/Shutterstock
Artikelinspiration: Elite Daily

Läs mer:

Annons