Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Jag vill ha barn, men inte min partner – vad gör man?

18 mar, 2019 
AvNina Nyström
Är din partner tveksam till barn? Eller säger att hen vill inte ha barn – punkt? Ska man lämna relationen? Hur länge ska man vänta? Här är några vanliga och viktiga frågor du bör ställa dig – och några råd för att komma framåt i ämnet.
Annons

Att skaffa barn ses av många som en norm – och pressen för par i fertil ålder är stor. Frågan är inte om – utan när? Och kommer det inga bebisar tar många för givet att det inte riktigt funkar och är en sorg och en känslig fråga.

Men för vissa människor är det inte alls någon självklarhet att skaffa familj. Allt fler pratar öppet om varför de väljer bort barn. Man kan leva ett fantastiskt liv utan barn, med massor av tid för resor, lugna kvällar, restaurangbesök, vänner, egentid, träning och så vidare – men inte om du verkligen vill ha, och kan få barn. Då blir barnen som aldrig kom en livslång sorg, oavsett hur fint allt blir i övrigt.

Lämnar din partner istället dörren på glänt? Säger ”inte just nu, kanske sen, vi får se”? Då behöver du rannsaka dig själv och ert förhållande. Hur bra är det egentligen? Hur lång tid har ni på er att låta frågan vila?

Här är några viktiga aspekter att beakta oavsett var ni är i frågan.

Annons

Bör du lämna relationen – eller kan ni hitta en lösning?

Att välja bort barn måste alltid vara ditt eget beslut. Det handlar inte bara om huruvida du och din partner ska försöka skaffa barn eller om du ska leta efter en annan partner som är på samma våglängd som du i frågan. Det handlar också om att välja bort möjligheten till adoption eller att skaffa barn på egen hand.

Därför är det vanligaste svaret när någon berättar att de längtar efter barn, medan deras partner är mycket tveksam: Lämna relationen. Nu. Och i många fall är det den smärtsamma vägen man måste vandra. Krasst men sant.

Men innan ni eventuellt är redo att ta det steget bör ni arbeta igenom frågorna nedan:

Hur viktigt är barn för dig?

Först och främst, rannsaka dig själv: Vill du verkligen ha barn? Eller är det för att det är vad du tror förväntas? Är du villig att ge upp drömmen om barn för förhållandets skull? Fundera på hur det känns i magen att berätta för din familj och vänner att ni bestämt er för att ni inte ska ha barn. Utifrån ditt perspektiv såklart, inte deras reaktion. Och vad händer om förhållandet tar slut? Kommer du att ångra ditt beslut då?

Annons

Ta reda på varför din partner inte vill ha barn – egentligen

Är det välgrundade förklaringar eller bara förutfattade meningar och rädslor? Rädsla för hur förhållandet ska utvecklas? Rädsla för att all frihet och egentid kommer att försvinna? Rädsla att inte vara en bra förälder, eller för att upprepa egna trauman i barndomen? Oro för ekonomiska förutsättningar? För att hen inte tycker om barn?

Alla de är anledningar som är värda att nystas i och vändas på tillsammans och med professionell hjälp. Om ni verkligen vill rädda förhållandet KAN ni hitta lösningar som ger din partner nya insikter. Men även här måste beslutet i så fall, självklart, komma inifrån din partner. Eller är orsaken bara: Jag VILL verkligen inte. Då är det svårare.

Att få klarhet gör det lättare att förstå varandra, men det spelar ingen roll hur bra anledningarna är – att offra sina egna framtidsdrömmar för att göra sin partner lycklig eller behålla förhållandet är ALLTID en säker väg till olycka och kommande bråk.

Annons

Hur länge kan ni vänta?

Det är sällan båda parter känner sig redo för barn exakt samtidigt. Så ett visst mått av väntande och vändande på frågan är vanligt. Men hur mycket är rimligt?

Vissa par har gott om tid att låta frågan vänta, för andra blir frågan snabbt både aktuell och ganska akut. Många gånger är intentionen god, men kanske kan man inte vänta på bröllop, hus och att karriären ska vara på topp. Och det helt perfekta läget att skaffa barn kommer aldrig – det kommer alltid finnas en resa man drömmer om att göra på tu man hand eller en jobbmöjlighet man har i sikte.

Kan ni kompromissa?

Det här är en ovanlig lösning – men kan ni kompromissa? Kan ni adoptera? Adoptera ett lite äldre barn? Bli fosterföräldrar? Här måste du känna dig hundra procent nöjd med kompromissen. Om det skaver det minsta är det bättre att lämna förhållandet, hur ont det än gör. 

Sök hjälp

Om ni inser att ni inte kommer att mötas på egen hand i den här frågan, sök hjälp så tidigt som möjligt, så sparar ni både tid och relationstrassel. Professionell hjälp gör det lättare att acceptera varandras synvinklar och prata om frågan istället för att bråka om det. Kanske kommer ni till nya insikter som leder er framåt, eller inser ni helt att ni inte kan leva ihop. I så fall kommer det åtminstone att bli lite lättare för er båda att gå vidare, eftersom ni vet att ni gjort allt ni kan.

Och – om ingen av känner er helt säkra på att ni vill skaffa barn – vänta. Ett barn är ett livslångt åtagande som kräver tid, kärlek och omvårdnad. Det är helt underbart – och rätt ofta skitjobbigt.

Artikelinspiration: Bustle

Bildkälla: TT

Läs mer:

Annons