Janette Blomgren, 41, brukade vara en riktig soldyrkare.

– Jag har alltid älskat solen och tycker att det är fräscht att vara brun, säger hon.

Hon jobbar som flygvärdinna och utbildar sig just nu till personlig tränare. Hon har alltid tränat mycket och minns med fasa hur 1980-talets gymtrend också innebar många timmar under lamporna i solariet.

– Det var aldrig någon som pratade om att det var farligt och alla solade. Som 19-åring jobbade jag ett år på en charterort och låg i solen varje ledig stund. För mig har semester varit detsamma som att hänga vid poolen.

Trodde att hon hade ett mygbett

Jobbet som flygvärdinna har tagit henne till många varma resmål och under de lediga timmarna tankade hon D-vitaminer under bar himmel, tillsammans med den övriga besättningen. Det var ju så härligt!

– Sådär hade jag nog fortsatt om det inte hade varit för det där läkarbesöket för två år sedan. Jag hade väldigt torr hud på ryggen och tänkte att min husläkare kunde ge mig en effektiv kortisonkräm.

Det var precis vad doktorn gjorde, men han fick också syn på Janettes ena axel. Doktorn pekade på den och ville titta närmare på en rosa knöl.

– Det där är bara ett myggbett eller något, sa jag. Men doktorn skakade på huvudet och frågade om den rosa fläcken kliade. Det gjorde den! Det var som en sårskorpa jag hela tiden klöste sönder.

Janette fick en remiss till hudspecialisten, men anade fortfarande inte oråd.

Hon tog med sig äldste sonen Loke, 10, när hon åkte till hudkliniken i Stockholm. De skulle ha en mysig mamma-söndag på stan efteråt.

Så fort läkaren tittade närmare på Janettes rosa fläck kunde hon säga vad det var.

–”Du har hudcancer”, sa hon och jag fick en chock.

Janette Blomgren
Foto: Thomas Carlgren

”Jag trodde att jag skulle dö”

Janette fick veta att hon skulle opereras, man skulle också ta reda på om cancern spridit sig.

– Cancer? Spridning? Skulle jag dö nu? Tankarna snurrade i huvudet och Loke började ställa frågor. Jag ville inte att han skulle få höra allt. Jag ville skydda honom, men grät hela vägen hem.

Janettes tumör opererades och därefter följde en plågsam väntan på besked från patologen, där tumören, och vävnaden runt den, analyserats. Hade cancern spridit sig?

– Under de där veckorna hade jag otroligt mycket ångest. Jag trodde att jag skulle dö. När samtalet kom var jag i Göteborg i tjänsten. Jag hade varit ute och paddlat med mina pilotkollegor och befann mig i en kioskbutik när det ringde. Jag sjönk ihop på golvet, beredd på det värsta. Lättnaden var enorm över att cancern inte hunnit sprida sig.

Janette säger att hon inte för ett ögonblick trott att den 1,5 centimeter stora, rosa, kliande fläcken på axeln kunde vara cancer. Den såg ju inte alls ut som de bruna pigmentfläckar hon sett på bilder. Men den lilla fläcken kom att förändra hennes liv för alltid.

– Jag får inte sola längre. När jag flög utomlands i tjänsten första gången efteråt lade sig hela besättningen som vanligt vid poolen. Vi var i Dubai och jag måste hitta på något annat att göra.

Med googles hjälp hittade hon en yogaklass och tog en taxi dit.

– Det var en indisk yoga. Alla deltagarna var kvinnor klädda i slöja. Själv hade jag knallrosa linne och orange shorts. Jag undrade var jag hade hamnat och vad jag gett mig in i men det blev en omvälvande upplevelse, en sorts vändpunkt, på många plan. Under den där timmen skrattade jag åt det absurda i situationen, jag grät över livets förgänglighet och under avslappningen somnade jag.

Uppmanar alla att söka vård

Janette älskar fortfarande att resa och hon trivs i värmen. Men nu smörjer hon sig med solskyddsfaktor 50 och under korta stunder vid poolen ligger hon under ett parasoll.

– Men bäst av allt är att jag, min man, Loke och min yngste son Tom, 8, har börjat semestra på ett helt nytt sätt. Vi åker på utflykter och upplever massor tillsammans under våra resor. Vill jag vara brun använder jag brun utan sol-crème.

Janette säger att sjukdomen gjort att hon omvärderat sitt liv.

– Dyra väskor och kläder intresserar mig inte längre. Jag värderar tiden med familjen mer än någonsin förr och uppfyller drömmen om att bli personlig tränare. Mitt liv är faktiskt mycket bättre nu än före cancern.

Janette vill uppmana alla som oroar sig för hudförändringar att gå till doktorn.

– Det är bättre att gå en gång för mycket än en gång för lite. Jag är ett levande bevis på att malignt melanom inte alltid ser ut som en oregelbunden, mörkbrun pigmentfläck.

Läs mer:

Hannah och Patrick Ekwall om cancerbeskedet: Ovissheten är värst

Anna drabbad två gånger: Därför visar hon den ärliga bilden av cancer

Rebecca, 23, fick sitt dödsbesked för tre månader sen

Mest läst