Jessica Almenäs om vaccinvägrarna: "Så arg att jag kokar"

02 jan, 2018 
AvMikaela Alex
Ovanligt många fall av mässling har bekräftats i Göteborg den senaste veckan – orsaken tros vara föräldrar som inte vaccinerat sina barn mot den allvarliga sjukdomen. Nu ryter programledaren och den nyblivna mamman Jessica Almenäs ifrån.
Annons

I förra veckan kom beskedet att en barnakutmottagning i Göteborg måste stängas – på grund av ett misstänkt mässlingsutbrott. Tidigare i veckan har flera mässlingsfall rapporterats i Göteborgstrakten.

Sjukdomen är mycket smittsam och allvarlig, och i världen beräknas 300 personer dö av sjukdomen varje dag. I Sverige har vi vaccinerat barn över två år mot mässling sedan början av 1980-talet – något som gjort att vi idag har ett 97-procentigt skydd.

Men i vissa delar av landet är siffran en annan, något som till stor del tros bero på en spridd myt om att vaccinet skulle vara farligt och kunna ge barn autism.

Men dessa föräldrars okunskap kan få allvarliga följder, något som många kritiska röster börjat påtala.

En av dessa är tv-profilen Jessica Almenäs, som blev mamma igen tidigare i år till lille Sam.

Annons

Att medvetet sprida mässlingen och inte vaccinera sina barn borde vara olagligt”, skriver hon på Twitter, och fortsätter: ”Nobelpriset till den som uppfinner ett vaccin mot dumhet”.

– Att utsätta ett barn för den risk det innebär är ytterst olämpligt när vi har ett vaccin som är säkert till 99 procent. Och sprids smittan sedan vidare till folk med nedsatt immunförsvar eller barn som inte hunnit vaccineras utsätter man också sina medmänniskor för stor fara, har Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen, tidigare sagt till GT.

Det här gör mig vansinnig. Blir så arg att jag kokar”, twittrade programledaren om de oansvariga föräldrarna.

Det har till och med upptäckts en grupp på Facebook där föräldrar erbjudit att smitta andras barn med mässling för att de ska slippa vaccinera sig.

De här föräldrarna borde skämmas! Det borde vara olagligt att göra så här mot sina barn. Och inte nog med att de exponerar sina egna barn för en dödlig sjukdom, de riskerar ju även att andras barn smittas. Livsfarligt för små bebisar och barn med nedsatt immunförsvar! Och all denna kunskap är bara en googling bort. Oförsvarligt beteende är vad det är. Ansvarslöst och osolidariskt”, skrev Jessica Almenäs då.

Annons

Källa: GT  Foto: IBL

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Annons