Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kändisar som lever med kroniska sjukdomar

28 sep, 2021 
AvNina Nyström
Molly Sandén, Louise Hoffsten, Miss Li
När skådespelaren Nina Gunke nyligen berättade att hon drabbats av Alzheimers var det många som blev berörda. Och Nina är inte den enda kändisen som varit öppen med att ha diagnosticerats med en kronisk sjukdom.
Annons
TV: Se 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomarBrand logo
TV: Se 8 kändisar som lever med kroniska sjukdomar

Många kända kvinnor och män har berättat öppet om sin kamp mot olika sjukdomar som de kommer att få leva med resten av livet. En av de vanligaste är endometrios, som bland annat Alexa Chung, Lena Dunham, Emma Bunton och Susan Sarandon slåss mot.

Här är tio andra kändisar som lever med kroniska sjukdomar, som MS, reumatism, diabetes och psoriasis.

Selena Gomez, reumatism

2015 avslöjande den 24-åriga artisten och skådisen att hon sedan 2011 lider av lupus, en kronisk autoimmun reumatisk sjukdom som skadar kroppens organ. 2017 tvingades hon genomgå en njurtransplantation på grund av sjukdomen. Donatorn var ingen mindre än hennes bästa vän Francia Raisa.

Annons

Louise Hoffsten, MS

I mitten av 90-talet, mitt i Louise Hoffstens storhetstid som artist, drabbades hon av Multipel Skleros. Hon har nu levt med sjukdomen i 25 år och även om den påverkar hennes kropp och liv hålls den i schack med mediciner. För några år sedan delade hon med sig mycket om sjukdomen i Så mycket bättre.

Kim Kardashian, psoriasis

Kim har tidigare berättat att hon sedan 2011 lider av psoriasis, men det var i ett instagraminlägg 2019 som det verkligen framkom hur kraftiga skov hon hade. Många följare tackade henne för att hon vågade visa upp sjukdomen och menade att det stärkte dem själva i sina komplex.

Annons

Selma Blair, MS

I augusti 2018 diagnostiserades 49-åriga skådespelaren Selma Blair, känd från bland annat Legally Blonde, med MS. Själv tror hon dock att hon haft det i upp emot 15 år redan. Sjukdomen har orsakat både mycket smärta och funktionsnedsättningar i vänster kroppshalva.

2019 avslöjade Selma att hon valt att satsa på en extremt aggressiv behandlingsmetod med strålning och stamcellsbyte i hopp om att bli bättre och att hennes enda önskan var att få finnas där så länge hon kan för sin son.

Annons

Nu ser det ljusare ut. I augusti i år berättade hon att hon efter ett par riktigt tuffa år mådde bättre och att prognosen nu såg god ut.

Miss Li, reaktiv artrit

Miss Li, 39 år, diagnostiserades för tio år sedan med reaktiv artrit, en kronisk ledinflammation. I hennes sommarprat i Sommar i P1 berättade hon om när hon fick läkarens besked:

– ”Du har fått en kronisk ledsjuk, det är en helt obotlig sjukdom och du kommer aldrig någonsin bli frisk igen. Det finns en medicin som kanske kan hjälpa, den är ny på marknaden och det är inte säkert att den funkar. Men om du inte tar den kommer du fortsätta att ha så ont resten av livet och du kommer så småningom behöva byta ut varenda led i kroppen. Du kommer aldrig mer kunna leva som du gjort, turnera, resa i världen och du kan dö av en enkel lunginflammation. Du kommer förmodligen aldrig heller kunna skaffa barn.”

Annons

Så löd domen.

Sommaren 2020 berättade dock Linda att hon med hjälp av vegetarisk kost numera mår mycket bättre och har kunnat minska medicineringen drastiskt, trots att läkarna sagt att hon aldrig kommer kunna leva utan dem.

Prins Daniel, njursjukdom

Daniel Westling föddes med en njursjukdom och har sedan han var barn lidit av nedsatt njurfunktion. När Daniel var 35 år gammal var läget så illa att han behövde en transplantation.

Daniel fick då sin pappa Olles njure. Operationen utfördes på Karolinska år 2009, bara några månader efter att Daniel och kronprinsessan Victoria hade förlovat sig.

Annons

Prins Daniel mår idag bra, men är hela tiden medveten om sin sjukdom och måste varje dag ta en mängd mediciner.

Ellinor Bjurström, psoriasis

Influencern och modellen Ellinor Bjurström, känd från bland annat Unga mammor, har sedan hon var barn haft psoriasis. Sjudomen kommer i skov, ibland är problemen väldigt stora och ibland mindre påtagliga.

När hon var yngre led hon mycket av sjukdomen, något hon skrivit mycket och ärligt om på social medier. Numera är hon en förebild för andra med sjukdomen och att vara öppen med den ser hon både som egen terapi och ett sätt att kunna hjälpa andra.

Annons

Peter Jihde, diabetes

2012 diagnosticerades programledaren med diabetes och han har sedan dess varit lite av ansiktet utåt för diabetes i Sverige. På Instagram går han under namnet @jihdesdiabetes och han har också skrivit boken Jihdes diabetes: En match för livet om sina erfarenheter.

Nicole Falciani, reumatism

Den 24-åriga influencern och programledaren har sedan hon var barn lidit av reumatism, men det dröjde sex år, tills hon var tolv, innan läkarna lyckades ställa rätt diagnos. Nicole har förutom den dagliga smärtan i kroppen haft mest problem med käke, rygg, knä och ögon och har genomgått flera tuffa operationer på grund av sjukdomen. Hon har också skrivit boken Du ser ju inte sjuk ut? om sin diagnos.

Annons

Molly Sandén, diabetes

29-åriga Molly har haft diabetes sedan hon var 20, något hon först hade svårt att acceptera. Nu är hon dock en förebild för många andra diabetesdrabbade.

– Det behövs mer kunskap om diabetes i samhället. Det händer ibland att jag får lite skumma kommentarer ute på klubbar och ställen om jag tar en spruta i ett hörn någonstans. De tror att jag tar knark eller så, har Molly sagt till Diabetes.se.

Foto: Instagram/TT

TV: Molly Sandén om att möta publiken igen: "Helt overkligt"Brand logo
TV: Molly Sandén om att möta publiken igen: "Helt overkligt"
Annons