Trendar: NostalgiI rampljusetResorMin aborträttLivsstilLivsberättelserMitt livÅrets Feminista

Jessica Wahlgren om sin PMDS: Sökte hjälp på psykakuten

16 sep, 2021 
AvElin Jonsson
Fotograftt
jessica wahlgren om sina tuffa perioder. SS
I flera års tid har Jessica Wahlgren lidit av svår PMDS, och nu öppnar hon upp om kampen i en ny dokumentär.
Annons
Jessica Wahlgren – 6 fakta om kändisenBrand logo
Jessica Wahlgren – 6 fakta om kändisen

Make up-artisten och tv-profilen Jessica Wahlgren har i flera år lidit av PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Nu berättar hon om sjukdomskampen, och om tillfällen när det varit som allra värst i en ny dokumentär från SVT.

Jessica Wahlgren tvingades söka hjälp på psykakuten

Hon minns specifikt ett tillfälle då hon tvingats söka hjälp på psykakuten på grund av hennes svåra ångest orsakad av PMS och PMDS.

– Jag fick panikångest de här PMS-dagarna, då gick jag så djupt att jag inte kunde ta mig upp igen. Men då ringde jag en kompis som sa “du måste ringa psykakuten”, säger Jessica Wahlgren samtidigt som ögonen tåras i SVT-serien PMS Forever. Hon fortsätter:

– Så jag ringde psykakuten och jag kommer ihåg en känsla av att jag inte tyckte att jag hade nån rätt att må så dåligt, det har ju inte hänt nånting, vad har jag för rätt att må dåligt? Skärp dig, ta tag i det här, ryck upp dig.

Annons

Jessica Wahlgren: Jag ville inte leva mer

Tidigare har Jessica Wahlgren berättat att hon upplever att hon blir djupt deprimerad varje månad eftersom det drabbar henne så hårt.

– Det är som PMS, men d:et står för depression. Så jag går ju ner i någon slags depression varje månad, sa Jessica när hon gästade Bathina Philipsons podcast förra sommaren, och förklarade att halva hennes liv går åt till att ha en ångest som hon beskriver som riktigt illa.

– Det var så illa att jag kände att jag inte ville leva mer. Så kände jag. Fast jag visste att det här bara är hormonellt, att det inte är riktiga känslor. Och sen när jag väl fick min mens så var jag i lyckorus, fortsatte hon.

En period misstänkte hon att hon var bipolär, men tillslut fick hon den rätta diagnosen. I en intervju med Amelia gjorde hon klart att hon inte upplevde ett speciellt stort stöd från vården.

Kändiskvinnorna som talar öppet om sin PMS & PMDS

Dokumentären PMS forever har premiär på SVT play torsdag 16 september. Medverkar gör också bland annat artisten Peg Parnevik, medieentreprenören Amanda Schulman och Anitha Clemence, programledaren Ayan Jamal och gynekologiprofessor Inger Sundström Poromaa.

jessica wahlgren och fästmannen magnus norman på event sommaren 2021
I august förra året kom det fram att Jessica Wahlgren och tennisstjärnan Magnus Norman börjat träffa varandra. I mars i år berättade hon att de förlovat sig.

Läs mer om PMS och PMDS på 1177 Vårdguiden här.

Annons