Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Kay Pollak: Det är den bästa vägen till att uppnå mer lycka

16 jul, 2020 
AvSandra Hiort
FotografTT
Forfattare och regissoren Kay Pollak
Föreläsaren Kay Pollak berättar om vad lycka innebär för honom och vad som är den kortaste och bästa vägen till att uppnå mer lycka.
Annons

Kay Pollak är filmregissör, författare och inspiratör som bland annat föreläser om självhjälp. Att välja glädje är en av böckerna som han har skrivit. Vi bad honom svara på några frågor om lycka:

Hur skulle du definiera lycka?

– Lycka är för mig varje stund jag är i nuet. Helt befriad från negativa tankar. När jag upplever att tiden stannar och allt det förflutna är borta och glömt. Det är alltid lyckliga stunder.

Vad brukar du själv göra för att känna dig lyckligare?

– Det bästa jag kan göra är att sätta mig en stund och fokusera på allt jag har att vara tacksam för. Det kan varje människa göra då och då. Den processen flyttar mig alltid bort från olyckliga känslor och allt jämmer och elände.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om lycka?

– Många av oss är lärda att tro att om bara jag får det där jobbet, den där relationen, den där bilen, den där sommarstugan, den där båten … så blir jag lycklig. Inget av det stämmer. Lycka kan bara uppnås inifrån mig själv.

Annons

Vad ska man göra först – om man vill känna sig lyckligare?

– Igen och igen fokusera på tacksamhet. Det är den absolut kortaste och bästa vägen till att uppnå mer lycka. Känner man sig nere kan man också läsa detta citat av Nelson Mandela:

Det finns ingen situation som är så hemsk att du inte kan välja att tänka en tanke som gör att du mår något lite bättre.”

Vilka är dina 3 bästa tips för mer glädje och lycka i vardagen?

  1. Sluta klaga. Skaffa dig ett litet tänjbart armband och sätt det på din handled. Varje gång du kommer på dig med att klaga sätter du över armbandet på den andra handleden. På så vis skapar du ett minne i kroppen. När du klarat 21 dagar i följd utan att klaga kan du gratulera dig själv till ett bättre och lyckligare liv.
    21-dagarsbandet funkar så här: Om du har klarat till exempel 12 dagar utan att klaga men klagar på dag 13, så måste du börja om från noll igen. Lycka till!
  2. Sluta gräma dig för ”hemska” händelser i det förflutna. Inse att det förflutna går inte att ändra. Det finns faktiskt inte längre. Det enda du kan ändra på är ditt förhållningssätt till det förflutna. Börja istället att tänka på vad du kan lära dig av den där ”hemska” händelsen. Fokusera alltså en stund på hur den där ”hemska” händelsen kan få dig att växa.
  3. Hjälp en människa som har det sämre och jobbigare än vad du själv tycker att du har. Det ger alltid en god känsla och skapar också en bra känsla av mening i livet.

Foto: TT

LÄS MER:

Annons