Artie Medvedev

I dag räknas fillers inte som läkemedel, till skillnad från botox och andra liknande preparat. Det har gjort att regleringen kring vilka som får utföra skönhetsbehandlingar varit näst intill icke-existerande.

Nu har regeringen lagt fram en proposition för att ändra på det, och göra skönhetsbranschen mer kvalitetssäkrad och mindre farlig. Lagförslaget som läggs fram vill få igenom att bara legitimerad sjukvårdspersonal ska få genomföra ingreppen.

– Med den nya lagen stärker vi skyddet för individens liv och hälsa. Den som kontaktar en skönhetsklinik ska kunna vara trygg med att personalen har rätt kompetens och att det finns samma krav på patientsäkerhet som inom hälso- och sjukvården. I dag finns inga sådana krav, och det är inte rimligt sett till de risker som föreligger och hur pass komplicerade vissa ingrepp är, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Fillers – bara för myndiga

Dessutom gör lagförslaget gällande att man måste vara myndig för att genomgå skönhetsbehandlingar med fillers – i nuläget finns nämligen ingen åldersgräns.

– Jag tycker en 18-årsgräns är bra och jag tror de flesta seriösa kliniker följer detta redan nu men det är bra att det lagstadgas då det idag är tillåtet att behandla minderåriga, och tyvärr förekommer det, säger läkaren Ulf Samuelsson till Nyheter24.

Lagförslaget är nu uppe för omröstning. Går det igenom kommer det börja gälla från och med första juli nästa år.

Läs mer:

Kenneth Gysing: Böcker är bättre än Tinder

Josefin Nilssons forna hem till salu – fyra år efter hennes död

Därför raderade Meghan Markle sina sociala medier-konton

Mest läst