Läkemedelsverket varnar: Flera barn har fått biverkningar av östrogenspray
– Jag tror inte att det har funnits en medvetenhet om hur lätt de här preparaten går över till andra individer, säger Helena Kopp Kallner, gynekolog och forskare.
Medan östrogenplåstret Estradot, som är en populär hormonbehandling mot klimakteriesymtom, har varit restnoterat har allt fler kvinnor tvingats testa och gå över till andra behandlingsformer. Östrogen i spray- eller gelform som appliceras på huden är de vanligaste ersättningspreparaten till plåstren.
Men nu larmar Läkemedelsverket om risker med dessa beredningsformer och rapporterar att 14 barn i Sverige har drabbats av biverkningar av sina föräldrars hormonpreparat.
"Sekundär exponering för hormonläkemedel misstänks kunna ge allvarliga biverkningar hos både barn, vuxna och djur", skriver Läkemedelsverket i sin rapport som är publicerad i Läkartidningen.
Utvecklade bröst efter hudkontakt med mamman
Bland annat har en sexårig flicka utvecklat bröst, bröstvårtor och genital behåring efter hudkontakt med sin mamma som använde östrogenspray på underarmarna. Biverkningarna i rapporterna innefattar bland annat för tidig pubertet, ökad tillväxttakt och skelettmognad, sen mental utveckling och ökad brösttillväxt.
Åtta av de 14 rapporterna handlar om östrogenpreparat och sex om testosteronpreparat. I den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s databas finns 41 rapporter om misstänkt sekundär exponering av östrogenläkemedel i Europa 2018–2025 och 66 rapporter om testosteronläkemedel 2004–2025.
Enligt Läkemedelsverket bör risken för sekundär exponering vara låg om receptskrivaren noggrant beskriver hur läkemedlet ska användas och säkerställer att patienten kan hantera läkemedlet på rätt sätt, enligt informationen i bipacksedeln.
"Eventuellt kan förskrivning av andra beredningsformer vara lämplig till patienter med barn eller djur i sin närhet för att minska risken för sekundär exponering", skriver de.
Gynekologen: "Vi måste öka medvetenheten"
Helena Kopp Kallner är överläkare inom obstetrik och gynekologi och docent vid Karolinska Institutet. Hon håller med om att riskerna för sekundär exponering bör vara liten om preparatet används enligt anvisningarna.
– Däremot så tycker jag att vi som förskrivare ska fråga om det finns små barn eller husdjur i hemmet som man har mycket kontakt med, för i sådana fall bör man trycka särskilt på den här informationen. Även apoteket brukar kontrollera med patienten vid uthämtning av läkemedel att man har fått anvisningar och information, säger hon.
De senaste sex åren har försäljningen av så kallade transdermala östrogenläkemedel, som appliceras på huden, ökat med 53 procent i Sverige, enligt E-hälsomyndigheten. Under de år östrogenplåster inte har gått att få tag på har förskrivningen av gel och spray ökat markant.
– Det är det vi förskriver allra mest. Behandling med östrogentabletter är förknippad med högre risker än plåster, gel och spray.
Läkemedelsverket skriver i sin rapport att förskrivning av andra läkemedelsformer kan vara lämplig till patienter med barn. På det svarar Helena Kopp Kallner:
– Vad skulle det vara?
– Jag tycker att alla patienter har ett ansvar. Vi kan inte begränsa tillgången till läkemedel för att vi antar att patienterna inte kommer att följa anvisningarna. Vi måste anta att patienterna följer dem. Jag tror däremot inte att det har funnits en medvetenhet om hur lätt de här preparaten går över till andra individer. Vi måste öka den medvetenheten hos förskrivarna, fortsätter hon.
Kan appliceras på låren i stället
Studierna som gjorts på östrogenspray och -gel är baserade på applicering på underarmarna. Däremot går det bra att applicera preparatet även på andra ställen av kroppen, berättar gynekologen.
– På insidan av låren till exempel. Däremot kanske huden är lite tjockare där så att upptaget blir sämre, och då kan man behöva höja dosen lite. Det ställe du absolut ska undvika att smörja på är brösten.
En timme efter applicering ska gelen eller sprayen ha tagits upp av huden och inte längre kunna överföras till någon annan, förklarar Helena Kopp Kallner.
– Kanske får man använda en långärmad tröja direkt efter applicering om man har små barn som man bär. Sover man ensam kan man ta sprayen eller gelen på kvällen, annars kan man ju till exempel applicera läkemedlet på jobbet. Det är potenta läkemedel som man ska vara försiktig med. Även en man kan utveckla bröst om han har hudkontakt med dig när du precis har tagit östrogenspray.
Kroppsliga förändringar efter sekundär exponering av östrogenpreparat är irreversibla, de kvarstår även om individen slutar exponeras för östrogen, förklarar Helena Kopp Kallner.
– Har ett barnet till exempel varit i kontakt med östrogen och utvecklat bröst så kommer barnet fortsatt att ha bröst, säger hon.