Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Lär dig prioritera dig själv i jul – och bli lyckligare

28 nov, 2017 
AvMikaela Råberg
Årets mysigaste högtid kan också vara den mest stressiga för många. Genom att lära dig att sätta dig själv i första rum kan du få ut mer av din jul – och därmed bli lyckligare.
Annons
7 saker vi stör oss på under julenBrand logo
7 saker vi stör oss på under julen

Mat ska lagas, klappar ska köpas och så måste det finnas tid att umgås med nära och kära också. Julen är inte sällan ett konstant pusslande och det är lätt att glömma bort sig själv i virrvarret av allt.

Även om det kan kännas övermäktigt finns det anledning att prioritera sig själv. Inte bara utstrålar du mer positivitet, du blir även mer effektiv och lyckligare.

Här är fem sätt att lära sig prioritera sig själv i jul:

1. Ge dig själv egentid

Du kan börja smått och knipa 15 minuter per dag för att lägga på dig själv. Gör sådant du själv vill och känner för. Det kan vara allt från att skriva ner känslor och reflektioner i en dagbok, gå en promenad, meditera, träna eller ta ett långt och härligt bad.

Annons

Ta gärna den här pausen på morgonen eller under dagen. Väntar du till kvällen är risken stor att du är alldeles för trött för att slappna av.

2. Följ mantra

Skriv ner och upprepa mantrat ”Jag gör mitt allra bästa” och ”Jag klarar inte av att göra allt”, vilket stämmer. En person kan inte göra allt och du gör ditt bästa.

Placera dessa mantran på ställen där du kan se dem. Bredvid badrumsspegeln, på köksbordet eller bredvid tv:n så att du påminns om dem varje dag.

3. Fokusera

Multitasking i all ära, men ibland blir det bara pannkaka av att ha för många bollar i luften. Prioritera och fokusera på en sak i taget, det kommer göra dig mer effektiv och din todo blir inte att kännas lika överväldigande.

4. Sätt upp mål

Få saker känns så bra som att nå ett mål och den positiva energin som kommer med det gör dig gott.

Sätt upp tre små mål som du ska klara av under nästkommande dag. Kom ihåg att inte sätta för höga eller stora mål, det ska vara mål som du enkelt kan klara av. Om målen känns för jobbiga, anpassa dem.

5. Lär dig säga nej

En fullbokad kalender, men ingen som helst lust? Lär dig att tacka nej.

Ibland behöver man helt enkelt tid för sig själv för att inte känna stress – och det är helt okej. Följ din magkänsla och gör så mycket eller lite som du själv känner för så kommer du må mycket bättre.

Läs även 10 vanor som har positiv effekt på ditt liv

Källa: Too much on her plate Foto: Roberto Nickson/Unsplash

Annons