Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol
1:20

Efter reklamen: Här är 8 tecken på att du dricker för mycket alkohol

(1:20)

Slå på ljud

December och julhelgen blir lätt en tid fylld av alkohol för många människor – det är glöggmingel med jobbet, julfester med vännerna och sedan ska det drickas julöl och nubbe till julmaten.

Lena Tolvers i Behandlingen.

Kanal 5.

Lika återkommande har dock diskussionen om alkoholens vara eller icke-vara på julen. Lena Tolvers är terapeut inriktad på beroendeproblematik, och känd från Kanal 5-programmet Behandlingen, där kändisar som Ola Rapace och Kleerup deltar i en behandling för sina missbruksproblem. Hon menar att alkoholen är något som bör prioriteras bort helt om man firar jul i närheten av barn.

– Jag kan inte säga att man inte ska dricka alls, men man borde dricka väldigt sparsamt. Berusning och jul är inte något som hör ihop.

Sonen Lances svåra uppväxt: Så påverkades han av Magnus Hedmans missbruk

I sitt jobb har Lena Tolvers sett många barn som fått sina drömmar om en lycklig familjejul krossade för att föräldrarna eller vuxna i närheten blir fulla.

– Jag har barnens perspektiv på julen, jag har hört många tråkiga och ledsna historier. Samhället bygger upp att julen är ljus och glad och med presenter, men för många barn är det precis tvärt om, säger hon och fortsätter:

– Det är inte bara föräldrar, utan också att andra vuxna runtomkring dricker alkohol. När vi dricker händer något med oss alla, som barn inte kan förstå – varför är de vuxna annorlunda? Ur ett barns perspektiv blir det en personlighetsförändring.

Så bemöter du släktingar som vill dricka

Även om man själv inte har några problem med att avstå från alkohol på julen, så är det många som upplever motstånd från släkt och familj kring att hålla ett nyktert firande. Om man kan är det bäst att ta diskussionen med personen, menar Lena Tolvers.

– Det berättar en hel del om den här personen tycker att julen är förstörd om man inte dricker alkohol.

Därför är Magdalena Graafs son med i Behandlingen

Att julen är en tung period för personer med alkoholproblem eller missbruk blir tydligt för de som jobbar med beroendevård – efter julhelgen är det fler som söker vård än resten av året.

– Det är fler som söker hjälp efter jul, när man märker att det har blivit för mycket. Veckorna efter jul brukar det vara fler som söker, precis som efter semesterperioden i september-oktober.

The Storytellers – Lyssna med Sanna
5:00

Efter reklamen: The Storytellers – Lyssna med Sanna

(5:00)

Slå på ljud
Mest läst