Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Lär dig somna snabbt med 4-7-8–metoden

16 okt, 2016 
AvMikaela Råberg
Stress, oroskänslor och rastlöshet är tre vanliga orsaker till sömnlöshet. Lösningen stavas varken sömnpiller eller ett glas mjölk, utan helt vanlig andning – fast på rätt sätt.
Annons

Att ligga och vrida och vända sig i sängen in på småtimmarna medan hjärnan går på högvarv är riktigt frustrerande. Särskilt om du vet med dig att det snart är dags att stiga upp.

Stress är nästan alltid boven i dramat, men att försöka stressa ner samtidigt som man inte kan sova orsakar oftast bara ännu mer stress.

Dr Andrew Weil, Harvardakademiker och bästsäljande författare, förespråkar andningsövningar för att lättare somna – och i synnerhet en teknik som han kallar 4-7-8.

Andningstekniken passar alla som lider av sömnsvårigheter, menar Dr Andrew Weil. Och det bästa av allt? Du behöver varken vara en meditationsexpert eller erfaren yogautövare för att bemästra 4-7-8. Allt som krävs är sex enkla steg för att försätta dig i djup avslappning.

Andningstekniken 4-7-8 – så gör du:

1. Förbered – Pressa överdelen av din tunga mot gommen, strax bakom framtänderna. Håll den där under resten av följande fem steg.

Annons

2. Andas ut – Släpp ut luften genom din mun och andas ut helt.

3. Andas in – Stäng munnen helt och andas långsamt in genom näsan medan du mentalt räknar till fyra.

4. Håll andan – Låt luften vara kvar och räkna mentalt till sju medan du håller andan.

5. Andas ut igen – Andas ut långsamt genom munnen medan du mentalt räknar till åtta.

Repetera – Upprepa de fem stegen fyra gånger.

Källa: Dr Weil
Foto: Shutterstock

Få mer av Femina – klicka på ”Gilla” nedan för att följa oss på Facebook

[socializer-facebooklikeshare href=”https://www.facebook.com/femina.se/” layout=”standard” action=”like”  showfaces=”true” share=”false” width=”320″]

Läs också:

Annons