Trendar: SjälvkänslaPsykisk ohälsaKärlekRelationsrådVänskap

Lär dig stressa ner med 42-procentsregeln – så gör du

29 apr, 2019 
AvEva Boholm
Stressad kvinna med mörkt hår gömmer ansiktet i händerna
Känner du att det bara är för mycket ibland, att stressen suger musten ur dig? Prova 42-procentsregeln. En beprövad metod som hjälper dig att varva ner och som effektivt motverkar utbrändhet och stress. Så fungerar den.
Annons

Hur mycket är ”lagom” med vila och avkoppling när man jobbar mycket, kanske har barn och ett allmänt stressigt liv? Enligt vetenskapen behöver kroppen och hjärnan ordentligt med tid för återhämtning, närmare bestämt 42 procent av din tid! Du behöver alltså vila i genomsnitt 10 av dygnets 24 timmar.

Visst låter det som oresonligt mycket – man blir stressad av blotta tanken att hinna vila så många timmar varje dag. Men som tur är behöver du inte dra ner rullgardinen för omvärlden så här mycket varje dag. Det räcker med motsvarande återhämtningstid en eller några gånger i veckan.

I boken Burnout: The Secret to Unlocking the Stress Cycle skriver systrarna och forskarna Emily och Amelia Nagoski att det är livsviktigt att du skapar tillräckligt med tid för den här återhämtningen. Om du inte tar dig den här tiden kommer stressen att ta dig. Båda systrarna har erfarenhet av utbrändhet och skrev boken för att hjälpa medsystrar hitta större harmoni i vardagen.

Annons

– Ofta går det inte att bara skära bort en massa måsten ur vardagen. Hemligheten är i stället att vägra göra avkall på vila och återhämtning, förklarar de. Om man bara får vila regelbundet klarar kroppen och psyket stressen bättre.

Om man räknar att jobb, familj, hem och livets måsten tar cirka 14 timmar per dygn, återstår 10 timmar (42 procent av dygnet) som ska gå till avkoppling i olika former. Så här bör det se ut:

Sömn: 8 timmar per dag

Plus/minus en timme. Sömnbehovet skiftar från individ till individ. Vissa behöver sju timmars sömn, andra måste sova åtta till nio timmar för att vara ordentligt utsövda. Utgå från hur många timmar du behöver och tulla inte på det.

Motion: 30 minuter per dag

Ja, motion räknas som vila eftersom det rensar ut stresshormoner ur kroppen och dessutom förbättrar sömnen. Ta gärna med dig din partner eller en kompis att småprata med under en avstressande promenad. Ägna dig åt den form av motion som du njuter mest av, då får du bäst effekt.

Annons

Måltider: 30 minuter dag

Någon måltid per dag bör du äta i lugn och ro, utan att titta på tv, jobba, kolla på mobilen eller lyssna på en pod. Utöva medveten närvaro under denna måltid så smakar både maten bättre och du får en stunds välbehövlig avkoppling. För vissa kan matlagning och bakning kännas roligt och rogivande, som en oas i en stressig vardag.

Socialt umgänge: 20-30 minuter per dag

Här är det avslappnande samtal och skönt småsnack som gäller, inga jobbiga diskussioner, tjat eller gräl. Umgänget ska ge dig lugn och harmoni.

Bonus: 30 minuter per dag

Vissa behöver mer fysisk aktivitet än de tidigare nämnda 30 minutrarna, använd din bonushalvtimme till detta. Andra vill varva ner inför natten genom att exempelvis bada, smörja in kroppen, kanske lägga en ansiktsmask. Eller så får man en skön och vilsam känsla i kroppen av att lägga ett pussel, spela ett lugnt spel med familjen, sy, sticka, läsa en bok eller annat.

Annons

Läs också:

Annons